Рафаель Гроссі. Фото: "Вікіпедія"

"Експлуатується в режимі, близькому до нормального": Гроссі відвідав Курську АЕС

На сьогодні Курська атомна електростанція Росії функціонує у "дуже близькому до нормального" стані. Проте ризик ядерного інциденту існував.

Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі після відвідин АЕС, передає "Суспільне".

"У районі Курської АЕС дійсно була небезпека ядерного інциденту. Я прийняв пропозицію Володимира Путіна відвідати станцію, оскільки МАГАТЕ є міжнародною організацією, яка по всьому світу відповідає за забезпечення режиму ядерної та енергетичної безпеки атомних об'єктів", — сказав очільник МАГАТЕ.

За його словами, у ході візиту вдалося визначити, що станція не має достатніх рівнів захисту. Зокрема, реактори за своєю конструкцією не мають захисної оболонки. Так, активна зона реактора розташована фактично у звичайній будівлі.

"Метою мого приїзду було особисто оцінити обстановку на Курській АЕС, і спільно з російськими колегами знайти якесь рішення ситуації, що склалася. Виходячи з того, що мені вдалося побачити сьогодні на станції, я можу сказати, що станція експлуатується в режимі, дуже близькому до нормального", — заувжив Гроссі.

Водночас очільник МАГАТЕ зазначив, що "бачив на станції сліди атак дронів". У МАГАТЕ "розглядають це у контексті війни". 

"Я як гендиректор серйозно ставлюся до питання, якщо воно стосується того, у кого треба тицяти пальцем і звинувачувати. Але можу сказати одне — ми розглядаємо це у контексті цієї війни", — сказав він.

Гроссі також зазначив, що неправильно порівнювати Чорнобильську та Курську АЕС. До того, як наголосив Гроссі, поки не можна спрогнозувати, наскільки масштабними можуть бути наслідки аварії.

"На території Курської АЕС дійсно працює такий самий реактор без захисту. При попаданні в активну зону складно сказати, чи буде ситуація такого самого масштабу, як під час Чорнобильської аварії", — сказав очільник агентства.

Голова МАГАТЕ додав, що наступного тижня прибуде до України та зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським, а потім знову приїде у Росію.

"Із паном Зеленським ми будемо говорити про ситуацію на ЗАЕС. А також про присутність МАГАТЕ на інших ядерних об'єктах", — сказав Гроссі.

Нагадаємо, раніше прес-служба МАГАТЕ повідомляла, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції в Україні погіршується після удару безпілотника, який 18 серпня впав на дорозі по периметру майданчика станції. Внаслідок вибуху постраждала дорога між двома головними воротами ЗАЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.08.2024 19:40