Рафаель Гроссі. Фото: "Вікіпедія"

Біля Запорізької АЕС вибухнув дрон: у МАГАТЕ відреагували

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в Україні погіршується після удару безпілотника, який сьогодні впав на дорозі по периметру майданчика станції.

Про це йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

"Ми знову бачимо ескалацію загроз ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Я, як і раніше, вкрай стурбований і повторюю свій заклик до максимальної стриманості з усіх боків та до суворого дотримання п'яти конкретних принципів, встановлених для захисту станції", — заявив генеральний директор Гроссі.

Раніше група місії підтримки та сприяння МАГАТЕ у Запоріжжі отримала від ЗАЕС інформацію про те, що вибухова речовина, доставлена ​​безпілотником, здетонувала прямо за межами захищеної зони станції. Місце падіння знаходилося недалеко від основних ставків-зрошувачів охолоджувальної води та приблизно за 100 метрів від лінії електропередачі "Дніпровська", єдиної лінії, що залишилася, напругою 750 кіловольтів, що забезпечує електропостачання ЗАЕС.

Група негайно виїхала на місце і повідомила, що збитки, ймовірно, були завдані безпілотником, оснащеним вибуховою речовиною. Постраждалих не було й обладнання АЕС не постраждало. Проте постраждала дорога між двома головними воротами ЗАЕС.

Що відомо про пожежу на ЗАЕС

Раніше, а саме у неділю, 11 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Загоряння було видно навіть із Нікополя, що на Дніпропетровщині.

Згодом в "Енергоатомі" повідомили, що на ЗАЕС сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. Внаслідок пожежі сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. На думку фахівців, вірогідна причина пожежі — недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні росіянами. 

В "Енергоатомі" запевнили, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Нагадаємо, раніше очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомляв, що станом на ранок 12 серпня пожежа на території Запорізької атомної електростанції припинилася. Посадовець наголосив, що ситуацію тримають на контролі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2024 11:59