Рафаель Гроссі. Фото: "Вікіпедія"

У МАГАТЕ відреагували на "військову діяльність" поблизу Курської АЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі закликав Україну та Росію проявляти стриманість через ситуацію поблизу Курської атомної електростанції.

Таку заяву гендиректора МАГАТЕ опубліковано на сайт організації. 

Посадовець наголосив, що моніторить ситуацію на Курській АЕС та нагадав сторонам про принципи ядерної безпеки, до яких входить необхідність забезпечення фізичної цілісності атомної електростанції, незалежно від її розташування.

"У зв'язку з повідомленнями про значну військову активність я хотів би нагадати всім сторонам про сім незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та захисту під час збройного конфлікту. Крім того, я наголошую на п'яти конкретних принципах, які допоможуть забезпечити ядерну безпеку та захист, які були встановлені для Запорізької АЕС у контексті поточного конфлікту між РФ та Україною і які однаково застосовуються в цій ситуації", — зазначив Гроссі.

Очільник МАГАТЕ закликав всі сторони проявляти максимальну стриманість, щоб уникнути ядерної аварії.

"Я особисто перебуваю в контакті з відповідними органами обох країн і продовжуватиму займатися цим питанням. Я продовжуватиму інформувати міжнародну спільноту за потреби", — резюмував Гроссі.

За даними агентства, на Курській АЕС розташовано шість енергоблоків з двома типами реакторів: РБМК-1000 та ВВЕР-510. Зокрема, два блоки РБМК-1000 наразі зупинені, ще два функціонують. Ще два енергоблоки ВВЕР-510 перебувають у процесі будівництва. 

Нагадаємо, 9 серпня російські силовики перекрили під'їзди до Курської атомної електростанції. Таким чином її готують до оборони, побоюючись наступу Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.08.2024 10:59