Фото: "Енергоатом"

"Енергоатом" розкрив подробиці та назвав причини пожежі на Запорізькій АЕС

У неділю, 11 серпня, близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. Внаслідок пожежі сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання.

Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

"Порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано", — йдеться у повідомленні.

Відтак, фахівці дійшли висновку, що вірогідна причина пожежі — недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні росіянами. 

В "Енергоатому" зазначили, що градирня номер один знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції. Зокрема, саме градирні рашисти використовують як приміщення для складування і приховування військового обладнання та амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС.

До того ж російські загарбники використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. В машзалах станції вони розмістили військові автівки.

"Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії", — зауважили фахівці.

Натомість наразі радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Нагадаємо, ввечері 11 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Загоряння було видно навіть із Нікополя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.08.2024 07:35