Реджеп Тайїп Ердоган. Джерело: The Times of Israel

Ердоган назвав Ізраїль "терористичною державою", а ХАМАС — "борцями опору"

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган посилює свою критику на адресу Ізраїлю, називаючи його "терористичною державою". Він заявив, що Ізраїль має намір знищити Сектор Гази разом з усіма її мешканцями.

Про це повідомив Times of Israel. У палкій промові перед членами своєї партії Ердоган також заявив, що його країна вживатиме заходів для того, щоби політичні та військові лідери Ізраїлю постали перед міжнародними судами.

"Ізраїль реалізує стратегію повного знищення міста та його людей. Я відкрито кажу, що Ізраїль є терористичною державою", — наголосив турецький лідер.

Він також описав терористів ХАМАСу як "бійців опору", які намагаються захистити свої землі та людей.

Ердоган зробив такі заяви за декілька днів до свого офіційного візиту до Берліна. Вчора канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав звинувачення президента Туреччини щодо фашизму в Ізраїлі "абсурдними".

Ердоган стає дедалі гучнішим критиком війни Ізраїлю проти ХАМАСу, яку розпочали після того, як терористичне угруповання здійснило напад на півдні Ізраїлю 7 жовтня, убивши близько 1 200 людей, переважно мирних мешканців.

Ізраїль був давнім регіональним союзником Туреччини до приходу Ердогана до влади, але зв’язки зіпсувалися після рейду ізраїльських командос 2010 року на корабель "Маві Мармара", що прямував у Газу, у складі флотилії, що руйнувала блокаду. Тоді під час нападу загинуло десять турецьких активістів.

У серпні минулого року Ізраїль і Туреччина оголосили про повне відновлення дипломатичних відносин. Однак у листопаді 2023 року Анкара заявила, що відкликає свого посла в Ізраїлі для консультацій через відмову Ізраїлю погодитися на припинення вогню в Газі.

Нагадаємо, що 4 листопада президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що розриває контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Це пов’язано з війною на Близькому Сході та діями Ізраїлю в Газі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.11.2023 15:57