Фото: Офіс президента

Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції у НАТО

У четвер, 25 січня, президент Туреччини Реджеп Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції у Північноатлантичний альянс.

Про це повідомив Офіційний вісник Туреччини.

"Ратифікацію "Протоколу про приєднання Королівства Швеція до Північноатлантичного договору", підписаного в Брюсселі 5 липня 2022 року, було схвалено. Положення цього закону вводяться в дію президентом Республіки", — йдеться в документі.

Він набирає чинності з дня опублікування.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція подала заявку на вступ до НАТО ще у 2022 році разом із Фінляндією. У травні країни відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь, адже, щоби країна стала частиною Альянсу, її заявку повинні ратифікувати всі країни-члени. Зараз членство Швеції схвалили всі союзники, окрім Угорщини.

Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини відклав ратифікацію заявки Швеції до осінньої сесії, оскільки там вважають, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

Нагадаємо, 24 січня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив про те, що його уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.01.2024 21:36