Фото: Facebook Олександр Кубраков

Ескалація судноплавства у Чорному морі: Туреччина попередила Росію

Туреччина застерегла Російську Федерацію від спроб ескалації у Чорному морі. Анкару збентежив інцидент із суховантажем Şükrü Okan, який минулими вихідними затримали російські військові.

Про це йдеться в повідомленні Центру протидії дезінформації (DMM) при управлінні комунікацій президента Туреччини.

Повідомлення DMM стосувалось спростування повідомлень про нібито "напад російських військових на турецьке судно". Там пояснили, що інцидент із Şükrü Okan стався в міжнародних водах, а судно, хоч і належить турецькій компанії, перебувало під прапором Панами.

"Попри все це, після втручання в рух судна співрозмовники в Російській Федерації були належним чином попереджені, щоб уникнути подібних спроб ескалації напруженості в Чорному морі", — наголосили в турецькій адміністрації.

Зрив "зернової угоди"

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ повідомила, що виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

В Офісі президента заявили, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Нагадаємо, з порту Одеси у середу, 16 серпня, вийшов контейнеровоз JOSEPH SCHULTE. Це перше судно, яке скористалося тимчасовим коридором після зриву Росією Чорноморської зернової ініціативи.

Раніше повідомлялось, що уряд Туреччини сподівається що "зернову угоду" вдасться відновити без альтернативних маршрутів. На таке вирішення ситуації, що склалася після виходу Росії з Чорноморської ініціативи, розраховує Анкара.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.08.2023 23:53