Фото: armyinform.com.ua

"F-16 – у пріоритеті": у Повітряних силах розповіли про посилення бойової авіації України

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук заявив, що Україна розглядає різні літаки й вертольоти для посилення бойової авіації, проте наразі винищувачі F-16 залишаються в пріоритеті.

У своєму Telegram-каналі він пояснив, що Повітряні сили розглядали й розглядають різні авіаційні платформи для посилення і подальшого розвитку бойової авіації України.

"У пріоритеті сьогодні, звісно, освоєння F-16, на який уже перенавчаються українські пілоти. Втім, наші фахівці вивчають й інші можливості щодо збільшення бойового потенціалу авіації загалом", — наголосив Олещук.

Генерал-лейтенант зазначив, що зараз на озброєнні Повітряних сил є чотири основні типи бойових літаків, поступово їх замінюватиме західна техніка. Водночас Олещук не виключає будь-яку допомогу партнерів щодо багатоцільових літаків, штурмової авіації та вертольотів.

"Одразу відмовитися від експлуатації радянських літальних апаратів ми не зможемо. Тому поряд із F-16 у небі працюватимуть і МіГ-29, не виключено, що бойові спроможності бомбардувальників Су-24М посилить Mirage-2000D, а штурмовиків Су-25  A-10 Thunderbolt II", — зауважив Олещук.

Нагадаємо, раніше командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський заявляв, що Києву потрібно більше військових літаків для ведення бойових дій, таких як американські штурмовики А-10. Сирський зазначав, що A-10 дадуть вирішальну підтримку наземним військам, адже ці літаки призначені для знищення наземних цілей: танків, артилерії тощо.

Водночас речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявляв, що для української авіації пріоритетом залишається отримання від західних партнерів багатоцільових винищувачів F-16. Вони необхідні для завоювання переваги в повітрі. Відтак, лише після отримання переваги у повітрі і можна розглядати варіанти штурмової авіації та ударних гелікоптерів для безпосередньої підтримки наземних військ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Війна, 14.01.2024 15:55