Фото: соцмережі

Фейкові вибори на окупованих територіях України: як реагує світ

На тимчасово окупованих територіях України 8-10 вересня країна-агресорка оголосила про проведення так званих "виборів". Вони проводяться на тимчасово непідконтрольних частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, в Криму та Севастополі.

Більшість світових лідерів засудила такі дії держави-терористки. TrueUA зібрав реакцію світу на псевдовибори в Україні.

Відтак, Сполучені Штати Америки наголосили, що, проводячи фейкові вибори на тимчасово окупованих територіях, "Кремль сподівається, що ці заздалегідь визначені, сфабриковані результати посилять незаконні претензії Росії на окуповані нею частини України, але це не що інше, як пропагандистська вправа".

"Дії Росії демонструють її відверте нехтування принципами Статуту ООН, такими як повага до державного суверенітету та територіальної цілісності, які є основою глобальної безпеки та стабільності. Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Російської Федерації на будь-яку суверенну територію України, і ми нагадуємо будь-яким особам, які можуть підтримати російські фіктивні вибори в Україні, в тому числі виступаючи в якості так званих "міжнародних спостерігачів", що вони можуть бути піддані санкціям та візовим обмеженням", — йдеться у заяві на сайті Державного департаменту США.

Також на злочинні дії Росії відреагував і міністра закордонних справ Японії Хаяші Йошімаси. На його думку, Росія не має права проводити "вибори" на окупованих територіях України.

"Анексія" Росією цих регіонів є явним порушенням міжнародного права, яке посягає на суверенітет і територіальну цілісність України, а також суперечить відповідним резолюціям Генеральної Асамблеї ООН. Японія рішуче засуджує це, оскільки такий акт є абсолютно неприйнятним. Також для Росії є абсолютно неприйнятним проведення таких "виборів" у цих регіонах на основі такої незаконної "анексії", — йдеться в заяві міністра.

Водночас псевдовибори прокоментували і у Великій Британії. Там зауважили, що таким чином країна-агресорка намагається легітимізувати безпідставні претензії на українські території.

"Ви не можете проводити вибори в чужій країні. Фальшиві "вибори" Росії в Україні є ганебною спробою легітимізувати її безпідставні претензії на суверенну українську територію", — написав міністр закордонних справ країни Джеймс Клеверлі.

Зокрема, осторонь російських дій не залишився і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він зауважив, що його країні не визнає результатів даних "виборів".

"Канада ніколи не визнає результатів фіктивних "виборів", які цього тижня організував Володимир Путін на тимчасово окупованих територіях України. Путін не може перекроювати карту, як йому заманеться. Територія України залишається Україною", — написав він.

Так звані "вибори" на захоплених територіях України прокоментували й в Азербайджані. У МЗС країни наголосили, що Азербайджан і Україна визнають і підтримують суверенітет і територіальну цілісність один одного.

"Виходячи з цього, Азербайджан заявляє, що будь-які вибори на території України можуть бути легітимними, якщо вони проводяться відповідно до Конституції та законодавства цієї держави. Ця принципова позиція Азербайджану ґрунтується на загальновизнаних нормах і принципах міжнародного права щодо поваги прав держав, притаманних їх суверенітету. Останні "вибори" на частині міжнародно визнаних територій України не відповідали цим критеріям, а тому не можуть мати жодних правових наслідків", — йдеться у повідомленні дипломатичної установи.

Нагадаємо, 10 вересня на тимчасово окупованих територіях України рашистами сплановано проведення незаконних "виборів голів та депутатів місцевих рад". Командування Сил оборони України закликає ігнорувати участь у таких псевдодемократичних заходах та уникати призову до окупаційного війська.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.09.2023 09:37