Фото: Pixabay

Франція передасть Україні майже два десятки Caesar: як працюють ці артилерійські установки (відео)

Париж готує для Києва новий пакет військової допомоги, який містить самохідні артилерійські установки Caesar. Також у Франції пройдуть військовий вишкіл понад дві тисячі українських військових.

Як повідомляє France Info, Україна отримає 128 транспортних машин VAB, 18 артилерійських гаубиць Caesar і 24 легких танки.

Протитанкові ракети, вантажівки й радари складуть іншу частину додаткового французького обладнання відповідно до плану, який намітив Париж на цей рік. Водночас наприкінці цього року 2100 українських солдатів проведуть два місяці у військових таборах у Франції для проведення військового вишколу. Відомо, що певна частина навчання буде зосереджена на підготовці військових до використання танків. 

"Безпрецедентний за чисельністю загін пробуде на місці протягом двох місяців. Солдати, які проходять підготовку, будуть розміщені у Франції. Це ті самі центри, які щороку приймають французьких солдатів перед кожною операцією на іноземному театрі воєнних дій", — наголошує France Info.

Вато наголосити, що метою цієї масштабної операції є підготовка бригади українських військових до грудня 2024 року.

Що відомо про Caesar

Ця самохідна артилерійська установка використовує 155-мм калібр та розроблена у Франції фірмою Nexter. Вона оснащена броньованою кабіною на п'ятеро осіб, яка захищає від куль (калібр до 7,62 мм) та уламків снарядів (2 STANAG 4569). Також у САУ вбудована система кондиціонування повітря. Установка комплектується системою "Сігма-30" для керування вогнем, яка має автоматичне наведення, та приймачем навігаційної системи NAVSTAR. У неї вбудований балістичний блок управління (повністю інтегрований з FCS ATLAS) та радар, який вимірює початкову швидкість. Завдяки автоматичній системі подавання снарядів час, який потрібен на вистріл, значно скорочується.

Caesar має два приводи наведення: основний — гідравлічний та допоміжний — ручний. Самохідна артилерійська установка може застосовувати для стрільби касетні, уламково-фугасні, освітлювальні, димові снаряди, протитанкові керовані снаряди BONUS та активно-реактивні снаряди.

Тактико-технічні та інші характеристики 

  • Вага: 18,5 тонн
  • Довжина гармати: 10 метрів
  • Довжина корпусу: 10,5 метра
  • Висота: 3,26 метра
  • Ширина: 2,55 метра
  • Двигун: дизельний
  • Швидкість руху: по шосе — 80 км/год, по пересіченій місцевості — 50 км/год
  • Запас ходу по шосе: 600 км
  • Гармата: гаубиця 155-мм калібр марки TR F1
  • Максимальна швидкострільність: шість вистрілів на хвилину
  • Боєкомплект: 18 снарядів (у версії 6*6)

Нагадаємо, у червні президент Франції Еммануель Макрон повідомляв, що Париж дозволив Україні завдавати удари по території Росії французькою зброєю. Французький лідер запевнив, що Київ може використовувати французьку зброю для ударів по країні-агресорці Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.07.2024 16:27