Фото: ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Франція видала візи шістьом російським дезертирам, — The Guardian

Франція видала шістьом російським військовим тимчасові візи. Раніше вони дезертували з війни в Україні.

Як повідомляє видання The Guardian, чоловіки подали заяву на політичний притулок у Франції. Своєю чергою правозахисники описують це як перший великий випадок, коли групу дезертирів допустили до країни Євросоюзу.

Відомо, що дезертири прибули до Парижа окремими рейсами протягом останніх кількох місяців після того, як спочатку втекли з Росії до Казахстану у 2022 і 2023 роках. 

"Коли я приземлився у Франції, це був перший раз, коли я міг дихнути на повну. Я відчув спокій і свободу. Найгірше було позаду", — зазначив в інтерв’ю виданню колишній російський військовослужбовець-контрактник Олександр, якого відправили на війну в Україну.

Видання наголошує, що від початку повномасштабної російсько-української війни десятки тисяч російських солдатів дезертувати або відмовилися від наказу воювати. Не маючи змоги поїхати до Європи та натрапивши на перспективу довгострокового ув’язнення на Батьківщині, більшість російських дезертирів втекли до країн, що межують з Росією. Йдеться про такі держави, як Вірменія та Казахстан, куди вони могли в’їхати без паспорта, але залишалися в пастці без можливості подорожувати далі.

"Москва доклала чимало зусиль, щоб їх вистежити. Зростає кількість інцидентів, коли дезертирів, які ховаються в пострадянських країнах у межах досяжності Кремля, викрадають або депортують назад до Росії. Їх ненадійне становище спонукало до гучніших закликів антивоєнних активістів надати солдатам безпечний притулок, дозволивши їм шукати притулку у західних країнах", — додає The Guardian. 

За словами російського дезертира Олександра, у Казахстані він ніколи не міг почувати себе у безпеці. Чоловік жив там без SIM-картки чи банківського рахунку, щоб уникнути стеження з боку Росії. З Казахстану Олександр почав вести анонімний YouTube-канал, де закликав інших солдат дезертувати.

Видання додає, що готовність Франції прийняти дезертирів може створити прецедент і надіслати сильний сигнал іншим західним країнам, потенційно прискоривши процес.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню повідомляв, що його країна у найближчі тижні надасть України свої ударні безпілотники. Це перша подібна французька розробка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.10.2024 13:57