Марк Рютте. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Генсек НАТО допускає удари України далекобійною зброєю вглиб території РФ

Лише конкретні країни-союзниці можуть надавати дозвіл Україні бити далекобійною зброєю по цілях на території Російської Федерації. Проте для цього є всі юридичні підстави.

Таку заяву під час розмови з журналістами зробив генеральний секретар НАТО Марк Рютте. Посадовець наголосив, що питання того, як може бути використана надана Києву зброя — це справа окремих союзників.

"Юридично це можливо, тому що юридично Україна має право використовувати свою зброю, якщо вона може вражати цілі в Росії, якщо ці цілі становлять загрозу для України. Але чи будуть це робити окремі союзники, зрештою, завжди залежить від них", — йдеться у заяві Рютте.

Очільник Альянсу також зауважив, що це питання вже обговорювалось і під час тристоронньої зустрічі, де був присутній сам Рютте, український президент Володимир Зеленський та глава британського уряду Кір Стармер.

"Ми сьогодні це обговорювали. Але, зрештою, це залежить від окремих союзників", — додав Марк Рютте.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю американському журналісту Фаріду Закарії, що для України є дуже важливим дозвіл на удари вглиб Росії американською зброєю. Тому Київ намагається переконати Вашингтон, адже всі союзники дивляться саме на рішення США.

Раніше глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель наголосив, що країни Заходу повинні дозволити українській армії завдавати ударів вглиб Російської Федерації переданим озброєнням. Проте одностайної згоди з цього питання у союзників наразі немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2024 15:51