Фото: Twitter Столтенберга

Генсек НАТО зробив обнадійливу заяву про винищувачі для України

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зробив заяву про західні винищувачі для України. Союзники можуть зважитися та передати ЗСУ F-16.

Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю Guardian.

Глава НАТО не виключив, що країни-члени надішлють Україні західні літаки. Це може бути результатом емоційного заклику президента Володимира Зеленського.

"Ми повинні продовжувати розглядати потребу в більших можливостях", — сказав Столтенберг.

Чи є в Україні умови для базування F-16

Раніше спікер Повітряних сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат заявив, що винищувачі F-16 були в Україні у 2011 році під час навчань "Безпечне небо". Тоді американські льотчики не мали жодних нарікань на умови базування літаків. За словами Ігната, перед Євро-2012 на аеродромі в Миргороді перебували F-16, в тому числі й двомісні навчально-бойові літаки, так звані "спарки".

"Наші льотчики могли політати на них з американцями. Це називається ознайомчий політ. Американські пілоти в повітрі передавали управління нашим льотчикам. Таку ж процедуру робили і для гостей на наших "спарках", — розповів полковник.

Речник Повітряних сил також нагадав, що льотчики з США були в Україні у 2018 році, коли прилітали на винищувачах F-15C Eagle в Старокостянтинів для участі в навчаннях "Чисте небо".

Нагадаємо, США запропонували Словаччині продати 12 нових гелікоптерів Bell AH-1Z Viper зі знижкою після того, як Братислава відправить в Україну свої винищувачі МіГ-29.

Також відомо, що Україна найближчим часом отримає від Польщі літаки МіГ-29. Йдеться про чотири винищувачі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.03.2023 21:58