Фото: Pixabay

Глобальний саміт миру в Швейцарії: Bloomberg назвав ймовірну дату

Україна готується до інавгураційного Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії. У ньому можуть взяти участь до 100 країн. Імовірна дата проведення — 16-17 червня.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на посадовців, які обізнані у цьому питанні. 

На саміт, який планують провести у червні, запросять близько 80-100 країн. Конференція може відбутися 16-17 червня. Проте, точно незрозуміло, скільки лідерів світових держав будуть там присутні.

За словами співрозмовників видання, ключовим моментом суперечок є те, чи візьме Китай участь саміті. Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху зустрічі, враховуючи вплив, який, за їхніми словами, Пекін має на Москву понад два роки війни.

"Окрім перспектив України, Росії та Європи, також важливо прислухатися до глобального Півдня, який відіграватиме ключову роль в остаточному залученні Росії до процесу. Саме тому ми тісно співпрацюємо з Китаєм, Індією, Бразилією, Південною Африкою та Саудівською Аравією", — заявив прес-секретар Bloomberg.

Наразі Пекін взяв участь лише в одній зустрічі між радниками з національної безпеки, метою якої було закласти основу для саміту. Раніше Bloomberg повідомляв, що США нещодавно попередили союзників про те, що Китай посилює підтримку Кремля.

Як пише видання, з великою ймовірністю прийме саміт швейцарське місто Люцерн. Водночас у зовнішньополітичному відомстві Швейцарії заявили, що дата та місце проведення заходу ще не визначені.

Нагадаємо, голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що, можливо, Україна запросить Росію на саміт миру. Проте це може відбутися лише на другій зустрічі.  Водночас перший Глобальний саміт миру пройде без країни-агресорки. Крім того, очільник ОП розповів, що Україна запросить на перший інавгураційний Саміт миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії, понад 160 держав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.04.2024 17:22