Голландці адаптували Google Glass для сліпих і слабозорих

11 БЕРЕЗНЯ 2020 11:07

Голландська компанія Envision спільно з Google випустила окуляри для сліпих і слабозорих людей: вони оснащені камерою з комп'ютерним зором і голосовим помічником.

Такі окуляри можуть не тільки допомагати орієнтуватися в просторі, але також і зачитувати текст, дізнаватися інших людей і описувати навколишнє оточення. Окуляри вже доступні для попереднього замовлення, а поставки почнуться в серпні.

Сама ідея створення гаджетів, які допомагають людям зі слабким зором орієнтуватися в просторі, далеко не нова, і майже у всіх з них використовуються технології розпізнавання об'єктів і голосовий помічник, який розповідає людині про те, що відбувається навколо. При цьому подібні пристрої часто вирішують тільки конкретні завдання - наприклад, використовуються тільки для навігації в просторі, як додаток від Microsoft, або дозволяють читати, як окуляри японської компанії Oton Glass.

Втім, зробити більш багатофункціональні пристрої інженери теж намагаються, хоча на ринок вони виходять рідко.

Одне з таких пристроїв - нові окуляри від Envision. Компанія вже розробила додаток для слабозорих людей для смартфонів. Воно вміє розпізнавати об'єкти, текст і навіть окремих людей (тих, чиї фотографії є ​​в телефонній книзі на смартфоні).

Окуляри вміють все те ж саме: розпізнавання відбувається за допомогою вбудованої в окуляри камери, а через динамік голосовий помічник розповідає про те, що бачить.

Основна особливість окулярів - в розпізнаванні тексту: компанія стверджує, що вони можуть розпізнати і відтворити вголос навіть рукописний текст, а також тексти, написані на 60 мовах.

Система розпізнавання вбудована в окуляри Google Glass Enterprise Edition 2, які Google представила в травні минулого року (хоча Envision зробили оправу трохи компактнішою).

Зараз окуляри доступні для попереднього замовлення за ціною в 1699 доларів, а потім ціна виросте до 2099 доларів.

Технології, 11.03.2020 11:07