Фото: НБУ

Голова Нацбанку зробив заяву щодо курсу гривні та допомоги від партнерів на 2024 рік

Голова Національного банку України Андрій Пишний дав українцям обіцянку забезпечувати "курсову стійкість" протягом 2024 року. Водночас він утримався від заяв щодо вартості валюти.

У ефірі національного телемарафону він також розповів, який обсяг допомоги очікує Україна від партнерів цього року.

"Національний банк традиційно не дає прогнозів щодо курсу, але декларує про те, що ми будемо ефективно забезпечувати наш мандат цінової стабільності й курсової стійкості", — запевнив Андрій Пишний.

Щодо допомоги від партнерів, то цього року Київ очікує отримати щонайменше 38 мільярдів доларів. Торік, за його словами, міжнародна допомога була достатньою, й на сьогодні її обсяг сягає майже 43 мільярди доларів. Водночас наприкінці 2023 року Нацбанк констатував, що матеріалізувалися ризики ритмічності, й це підважило до певної міри надходження тих траншів, на які Україна розраховувала в січні-лютому.

Пишний зазначив, що за базовим сценарієм НБУ міжнародна фінансова допомога України цього року очікується у розмірі 38 мільярда доларів.

"Але важливо забезпечувати не лише обсяг, важливо забезпечувати ритмічність, своєчасність надходження, адже бюджет війни не можна поставити на паузу", — заявив глава НБУ.

Нагадаємо, у Національному банку прогнозують зниження облікової ставки у 2024 році на 1-2%. Це вплине на зниження інфляції та стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.01.2024 03:27