Фото: Терміново

Голова Тернопільської ОВА із заступниками брали хабарі за експлуатаційне утримання доріг, — ЗМІ

На плівках Національного антикорупційного бюро "засвітився" начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш. Записи викрили під час розслідування кримінального провадження за підозрами у хабарництві двох заступників начальника Тернопільської ОВА Ігоря Дем’янчука та Ігоря Гайдука, а також голови Тернопільської облради Михайла Головка.

Про це повідомляє "Главком".

Як свідчать матеріали кримінального провадження, оприлюднені у судовому реєстрі, 17 березня 2023 року глава області спілкувався з власником ТОВ "Авакс Проф". Бізнесмен довів до відома високопосадовця, що його підлеглі вимагають "відкати", однак Труш усе заперечив і сказав, що не обізнаний їхніми планами. До того ж він повідомив, що заборонив (ймовірно, посадовцям Тернопільської ОВА) після початку повномасштабного вторгнення РФ одержувати хабарі. Тобто до цього такої заборони, ймовірно, не було. 

При цьому Володимир Труш запропонував підприємцю витратити гроші, які той зібрався передати Ігорю Дем’янчуку, на потреби оборони. Вже після цієї розмови перший заступник Труша Ігор Дем’янчук на 200 тисяч гривень зменшив загальну суму хабаря. За ці гроші порадив підприємцю придбати броньований метал для потреб Збройних сил України.

За версією слідства, топпосадовці вимагали "відкати" у власника тернопільського ТОВ "Авакс Проф" за виконані підрядні роботи. Організатором схеми з вимагання хабаря, за даними правоохоронців, виступив перший заступник голови Тернопільської ОВА Ігор Дем’янчук. Під час особистих зустрічей з підприємцем посадовець кілька разів озвучував прізвище шефа Володимира Труша. Мовляв, частиною грошей доведеться поділитися з керівником військової адміністрації.

Голова Тернопільської ОВА із заступниками брали хабарі за експлуатаційне утримання доріг
Скріншот

Сума хабаря

Корупційні "апетити" Дем’янчука, як стверджує слідство, мали чималі масштаби. Загальна сума хабаря становила 1,34 мільйона гривень:

  • 162,78 тисячі гривень (10% від суми 1,62 млн грн) — оплата робіт за договором №262 від 27 вересня 2015 року;
  • 85,66 тисяч гривень (7% від суми 1,22 млн грн грн) оплата робіт за договором №261 від 21 вересня 2021 року;
  • 1,1 мільйона гривень (5% від суми 22 млн грн)  оплата робіт за договором №4 від січня 2022 року.

Ще один заступник голови Тернопільської ОВА Ігор Гайдук 23 лютого 2023 року у бесіді з Дем’янчуком та власником ТОВ "Авакс Проф" підвищив суму хабаря до 1,79 мільйона гривень. За його словами, підрядник має додати не 5%, а 7% від проплат за експлуатаційне утримання доріг.

Всього посадовці Тернопільської ОВА одержали 600 тисяч гривень хабаря від ТОВ "Авакс Проф". Варто наголосити, що у 2022 році ТОВ "Авакс Проф" отримало 24,88 мільйона гривень бюджетних коштів від департаменту капітального будівництва Тернопільської ОВА за виконані роботи.

Що відомо про справу Михайла Головка

Посадовця разом із двома заступниками голови Тернопільської ОВА затримали на хабарі 19 червня поточного року. За даними слідства, вони вимагали майже 1,8 мільйона гривень у підприємця взамін на підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської облради.

28 червня Вищий антикорупційний суд обрав Головку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб з правом внесення застави у розмірі 805 200 гривень. Під час засідання суду сам Головко заявив, що ситуацію з хабарем сприйняв як отримання волонтерської допомоги на потреби ЗСУ, а з заявником він, за його словами, вже не раз перетинався під час реалізації різних волонтерських проектів. Наступного дня після судового засідання стало відомо, що Головко вніс заставу й вийшов з-під варти. Поки що невідомо, коли буде наступне засідання суду у його справі.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро оскаржили запобіжні заходи голові Тернопільської облради Михайлові Головку та двом заступникам голови Тернопільської ОВА. Прокурор САП подав до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду скарги на рішення слідчого судді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2023 12:28