Фото: Офіс президента

Голова Євроради Мішель відмовився від участі у виборах до Європарламенту

Голова Європейської Ради Шарль Мішель оголосив, що не висуватиме свою кандидатуру на виборах до Європейського парламенту, які мають відбутися влітку 2024 року. 

На своїй сторінці у Facebook політик заявив, що залишиться на своїй нинішній посаді.

"Я не буду кандидатом на євровиборах. Я з непохитною рішучістю присвячуватиму всі свої зусилля моїм поточним обов’язкам, доки вони не закінчаться. Я завжди буду палким прихильником Європи, яка є демократичною, сильною, єдиною та господарем своєї власної долі. Наприкінці цього мандату я подумаю про характер і напрямок своїх майбутніх зобов’язань", — написав Мішель.

Мішель наголосив, що завчасно повідомив про бажання залишити посаду президента Європейської Ради, щоб Рада ЄС "мала достатньо часу для підготовки плавного інституційного переходу". Але його рішення викликало "особисті напади, які все більше набувають перевагу перед фактичними аргументами".

"На мій погляд, це негативно позначається на розвитку демократичного життя. На особистому рівні це змушує мене замислитися над значенням і впливом, не тільки для себе, а й для близьких мені людей, виборчих зобов'язань, яким я присвятив своє життя протягом тридцяти років", — заявив він.

До того ж, за словами очільника Євроради, його оголошення про участь у виборах до Європарламенту "викликало пильну увагу ЗМІ та спекуляції", частину яких він передбачити не зміг. 

"Дещо я передбачив, враховуючи безпрецедентний, дехто скаже сміливий, характер мого підходу. Це також призвело до екстремальної реакції — не в Європейській Раді, а за її межами. Я не хочу, щоб це рішення відволікало нас від нашої місії, підривало цю інституцію та наш європейський проєкт, а також жодним чином не використовувалося для розколу Євроради", — наголосив Мішель.

Нагадаємо, 7 січня голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що може достроково залишити свою посаду. Він вирішив залишити нинішню посаду та з літа знову приєднатися до бельгійської ліберальної партії Mouvement Réformateur (Реформістський рух), щоб взяти участь у європейських виборах. Він був лідером цієї політсили у 2011-2014 та 2019 роках.

Водночас, згідно з європейським законодавством, обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина. 

Таке рішення Мішеля обурило європейських політиків. Зокрема, дипломати та чиновники ЄС наголошували, що участь у виборах Шарля Мішеля спровокувати конфлікт інтересів, оскільки він балотуватиметься на одну посаду, виконуючи іншу. Також у чиновників ЄС були побоювання щодо того, чи буде Мішель використовувати атрибути свого нинішнього офісу для кампанії, наприклад, персонал і бюджет. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.01.2024 22:46