Фото: Офіс президента

У ЄС обурені рішенням голови Євроради Шарля Мішеля піти у відставку, — Politico

В Євросоюзі обуренні рішенням президента Європейської ради Шарля Мішеля достроково піти у відставку та балотуватися до Європарламенту.

Про це повідомляє Politico із посиланням на джерела у керівництві блоку.

"Це абсолютно скандальний вчинок", — сказав представник Європейського політичного центру Ендрю Дафф.

У виданні наголошують, що Європа зараз стикається з двома великими викликами — війнами в Україні та в Секторі Гази. На цьому тлі рішення Мішеля піти у відставку політикум сприймає як бажання подбати про власні інтереси, а не інтереси ЄС.

Зазначається, що відставка Мішеля може створити панічну боротьбу за наступні найвищі посади, оскільки Угорщина перейме ротаційне головування в Раді ЄС пізніше цього року, а це означає, що "євроскептичний, проросійський прем’єр-міністр Віктор Орбан керуватиме зустрічами за відсутності Мішеля".

Шість дипломатів і троє чиновників ЄС заявили, що заява Мішеля може спровокувати конфлікт інтересів, оскільки він балотуватиметься на одну посаду, виконуючи іншу. Також у чиновників ЄС є побоювання щодо того, чи буде Мішель використовувати атрибути свого нинішнього офісу для кампанії, наприклад, персонал і бюджет. Проте представник ЄС, близький до Мішеля, сказав, що у нього буде команда, і жодні ресурси не будуть використані.

До того ж європейських посадовців обурило і те, що Мішель не проінформував їх про свої відставку належним чином.

"Держави-члени не консультувалися заздалегідь щодо рішення Мішеля. Очевидно, столиці не потішило те, що їм повідомили в той самий час, коли ЗМІ почали повідомляти", — розповів неназваний дипломат.

Проте інший чиновник спростував цю версію подій, заявивши, що Мішель обговорив це рішення лише зі своїм другом, президентом Франції Еммануелем Макроном. Водночас іншим лідерам ЄС він надіслав лише електронного листа, що "всіх розлютило".

Крім того, наголошується, що деякі чиновники хочуть, щоб нинішній голова Євроради не чекав літа та пішов у відставку вже зараз. Але Мішель не збирається цього робити.

"Він розраховує на повну участь як президент Європейської ради, він бездоганно дотримуватиметься правил, і у нього немає причин йти у відставку", — сказав близький до Мішеля чиновник.

Нагадаємо, 7 січня голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що може достроково залишити свою посаду. Він вирішив залишити нинішню посаду та з літа знову приєднатися до бельгійської ліберальної партії Mouvement Réformateur (Реформістський рух), щоб взяти участь у європейських виборах. Він був лідером цієї політсили у 2011-2014 та 2019 роках.

Водночас, згідно з європейським законодавством, обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина. 

Проте президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що є багато способів уникнути того, щоб прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан очолив Єврораду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.01.2024 19:51