Фото: Pixabay

Google презентував новий пошук на основі штучного інтелекту: що зміниться

Компанія Google представила пошукову систему на основі штучного інтелекту. Блоки інформації, які згенерував ШІ, будуть відображатись у верхній частині екрана та намагатимуться одразу надати користувачеві відповідь на його запит. 

Як повідомляє The Verge, протягом останніх 25 років пошукова система Google пройшла через багато оновлень та пристосувалась до численних технологічних змін. Пошук на основі штучного інтелекту стане новим стандартом від Google.

"Завдяки генеративному ШІ ми бачимо, що Google може виконувати більшу частину пошуку за вас. Пошук може взяти на себе більшу частину важкої роботи, тому ви можете зосередитися на тому, що ви хочете зробити, щоб виконати завдання", — каже керівник відділу пошуку Google Ліз Рід.

Зазначається, що в основі нового пошукового рушія лежить модель Gemini — штучний інтелект, який було розроблено спеціально для Google. Він поєднав в собі такі функції, як багатокрокові задачі, планування та мультимодальні можливості. В компанії наголошують, що не кожен пошуковий запит потребує відповідь від штучного інтелекту. 

"Якщо ви просто хочете перейти на URL-адресу, ви шукаєте Walmart і хочете потрапити на walmart.com. Робота штучного інтелекту не покращить результат", — додає Рід

Сильна сторона штучного інтелекту — це обробка складних запитів, таких як пошук "найкращої місцевої студії йоги" за певними критеріями. Він дає можливість об’єднати в одному результаті пошуку детальну інформацію з бази знань Google та усього інтернету.

"Ми можемо робити такі запити, як "Знайти найкращу студію йоги або пілатесу в Бостоні з рейтингом понад чотири зірки в межах пів години ходьби від Бікон-Хілл", — каже вона.

У виданні зазначають, що пошук на основі штучного інтелекту повністю змінить систему дистрибуції контенту та може завдати шкоди багатьом бізнесам й видавцям. В компанії визнають цю проблему, але вважають, що підхід Google призведе до збільшення кількості переходів на інтернет-сайти.

"Звичайно, це може призвести до витіснення малоцінного контенту. Проте вебсайти, які надають перспективу, колір, досвід або знання — все ще цінні для людей", — каже Рід. 

Наразі пошук на основі штучного інтелекту буде доступним користувачам у Сполучених Штатах Америки. Плани Google — поширення такої системи на інші країни. До кінця року в компанії хочуть зробити доступним новий метод пошуку інформації для понад мільярда людей.

В компанії планують розширити можливості візуального пошуку. Люди зможуть ставити питання за допомогою відео. Вважається, що це має полегшити опис запиту користувача. Така можливість незабаром буде доступна для користувачів Search Labs, які володіють англійською мовою. Спершу послугою зможуть користуватись в США, а згодом її планують поширити на весь світ.

Нагадаємо, у квітні Google оголосила про запуск платної версії Chrome. Вона матиме назву Enterprise Premium. Розробники позиціюють цей браузер як бізнес-орієнтований продукт, який може забезпечити користувачам більший захист даних в Інтернеті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 15.05.2024 09:40