Фото: Telegram-канал Ірини Верещук

"Горять" терміни: Верещук пояснила, чому окупанти примушують українців брати паспорти РФ

Росіяни прагнуть якомога швидше паспортизувати населення на тимчасово окупованих територіях, аби не дати нашим громадянам можливості виїхати звідти. До того ж у Росії "горять" терміни, адже на вересень цього року окупанти запланували так звані місцеві вибори.

Про це повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону. Вона наголосила, що гуманітарні коридори, аби українці могли виїхати з ТОТ, вже кілька місяців не працюють, а те, що зараз робить Росія, — це демонстрація її нетерпимості до тих, хто не взяв російський паспорт.

Верещук зазначила, що вранці звернулася до російської сторони та Міжнародного Комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори, аби українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну уряду територію. Міністр пояснила, що росіяни примушують населення до паспортизації, оскільки готуються до так званих місцевих виборів у вересні цього року.

"Ми знаємо, для чого вони це роблять. Окупанти визначили для себе 10 вересня 2023 року як дату проведення так званих місцевих виборів на ТОТ. Їм дуже потрібно до цієї дати паспортизувати якомога більше людей. Тому мій заклик залишається незмінним — не брати російські паспорти та не йти на співпрацю з ворогом. Дочекатися нас, ми обов’язково повернемося", — сказала чиновниця.

На питання, до кого прислухатися, адже напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що для збереження життя українцям варто брати російський паспорт, Верещук відповіла:

"Я профільний міністр ТОТ, а тому у мене державницька позиція — це територія України. Ми обов’язково деокупуємо наші українські землі. І якщо ми говоримо про співпрацю з ворогом, а паспортизація є однією з її форм, оскільки рашисти готуються до виборів, то до 1 липня він вони планують посилити тиск на українців щодо отримання таких паспортів і все, що з ним пов’язано. Зокрема, це і мобілізація. Щоби уберегти людей від співпраці з ворогом, наша позиція — як міністерства, як членів уряду — не йти на співпрацю з ворогом, а шукати шляхи виїхати або через український Крим, або через Росію й треті країни, заїхавши на територію України".

Нагадаємо, напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українці на тимчасово окупованих територіях задля збереження власного життя можуть брати російський паспорт. Також, за його словами, потрібно у будь-який спосіб виїжджати з таких територій. Верещук не погодилася із таким твердженням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.05.2023 18:33