Фото: volynnews.com

"Готувалося до передачі в нові руки": як врятували з Гостомеля літак Ан-124 "Руслан"

В аеропорту Гостомеля за декілька годин до початку бойових дій вдалося врятувати надважкий літак Ан-124 "Руслан" "Авіаліній Антонова". Інший ідентичний літак знищили окупанти під час окупації населеного пункту.

Про це розповів пілот Дмитро Антонов, пише avianews.com.

Зазначається, що літак "Руслан" вдалося врятувати з аеропорту Гостомель за лічені години до широкомасштабного вторгнення РФ.

"Нам пощастило, що напередодні, за 4 години до початку широкомасштабної війни за комерційними планами відлетіла машина Ан-124 з реєстрацією UR-82007. Це врятувало її від загибелі", — розповів пілот "Авіаліній Антонова" Дмитро Антонов.

Літак тоді вилетів на малайзійський острів Пінанг. Згодом борт отримав ім`я на честь міста-героя Миколаєва. Зараз Ан-124 "Руслан" базується в німецькому Лейпцигу та продовжує виконувати перевезення по всьому світу.

Борт UR-82007 залишився неушкодженим лише завдяки наявним замовленням на перевезення вантажу.

Цікаво, що ще в січні 2022 року західні партнери, які винаймали літаки державного підприємства "Антонов", пропонували керівнику підприємства перебазувати весь флот з персоналом та запчастинами в Лейпциг. Така пропозиція поступила на тлі інформації про можливе російське вторгнення. Відповіді від підприємства не було, розповів Дмитро Антонов.

"Усе робилося для того, щоб на ранок 24 лютого в аеропорту знаходилося кілька справних літаків. У тому числі та справний літак Ан-225 "Мрія". Моє глибоке переконання, що підприємство готувалося до передачі літаків в нові руки. Маю непрямі факти", — сказав пілот.

На початок війни у флоті "Авіаліній Антонова" було вісім надважких літаків: найбільший у світі авіалайнер Ан-225 "Мрія" та сім Ан-124 "Руслан".

"Мрія" та один "Руслан" знаходилися у Гостомелі на момент вторгнення й отримали значні ушкодження під час боїв.

Інші п'ять літаків "Руслан" на той момент знаходилися за кордоном. Доля ще одного Ан-124 з відкритих джерел невідома. Він не фігурував ні в переліку пошкоджених в Гостомелі літаків, ні в переліку бортів, які продовжують перельоти.

Нагадаємо, після пожежі на полігоні у російському Єйську, яка сталася 28 лютого, з військового аеродрому у місті зникли шість винищувачів-бомбардувальників Су-34.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.03.2023 14:51