Сумка з вибухівкою: Джерело: Офіс Генерального прокурора

Готував теракт у Києві: російському агенту "Мексиканцю" повідомили про підозру

Російський майор, співробітник однієї зі спецслужб із позивним "Мексиканець" 2014 року прибув до тимчасово окупованого Луганська, де формував диверсійно-розвідувальні групи для підривної діяльності на території України. Діючи під керівництвом російських кураторів, він завербував мешканку Луганська, яка мала вчинити підрив у центрі Києва.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора. Для здійснення теракту він спорядив жінку вибуховим пристроєм, розробив маршрут і організував виїзд до Києва.

"Наприкінці 2014 року співробітники СБУ затримали її біля станції метро "Арсенальна", де жінка залишила сумку з трьома кілограмами тротилу й електродетонатором", — йдеться в повідомленні.

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру агенту російських спецслужб.

"Йому інкриміновано незакінчений замах на вчинення терористичного акту за попередньою змовою групою осіб, зберігання та передачу саморобного вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу", — зазначили в прокуратурі.

За оперативними даними, наразі підозрюваний агент перебуває на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини, де продовжує вести розвідувально-підривну діяльність проти України. Його оголошено у розшук.

Російський агент "Мексиканець"

Російський агент "Мексиканець". Джерело: Офіс Генерального прокурора

Нагадаємо, що контррозвідка Служби безпеки України провела на Дніпропетровщині багатоходову спецоперацію, у результаті якої затримано ще одного агента головного управління генштабу Росії. Він збирав розвідувальні дані про переміщення Сил оборони у напрямках східного та південного фронтів.

З листопада 2022 року по квітень 2023-го всю отриману інформацію чоловік дистанційно надсилав своєму "зв’язковому" — російському "воєнкору" Владлену Татарському. Надалі кремлівський пропагандист передавав її представникам воєнної розвідки Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 14:49