Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Гранти, розмінування та логістика: Кабмін розширив програму підтримки аграріїв

Кабінет міністрів України посилив програму "єРобота", в межах якої буде розширено перелік регіонів для посадки черешні, персика та абрикоса. Крім того, винороби зможуть скористатися грантами, аби мати змогу висаджувати власні виноградники.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Аграрний сектор — це десятки тисяч робочих місць. Це інвестиції для розвитку та податки для стійкості держави", — зауважив прем'єр-міністр.

Як наголосив очільник уряду, держава сьогодні підтримує аграріїв за трьома ключовими напрямками:

  • перший — фінансові програми. Гранти, компенсації та пільгові кредити;
  • другий — допомога з логістикою;
  • третій — гуманітарне розмінування.

"У межах програми "єРобота" ми запустили гранти на створення нових садів та теплиць. Вже виплачено майже мільярд гривень таких грантів. Посаджено 2,7 тисячі гектарів нових садів. Закладено 70 гектарів нових теплиць", — зауважив Шмигаль.

Проте, за словами прем'єра, уряд ухвалив рішення про посилення роботи програми. Відтак, буде розширено перелік регіонів для посадки черешні, персика та абрикоса. Також у виноробів буде можливість скористатися грантами, щоби вони могли висаджувати власні виноградники. До того ж буде прибрано умову, що за висадки виноградників треба встановлювати системи зрошення.

Ще один ключовий механізм підтримки аграріїв — це пільгові кредити. Цього року за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" надано 26,5 мільярда гривень позик для більш ніж 5,6 тисяч аграріїв.

"Ми також запровадили окрему субсидію для фермерів на деокупованих територіях. Виплачуємо 8 тисяч гривень на 1 гектар обробленої землі. Важлива програма, яка повертає робочі місця та податки в громади, де велися бойові дії. 800 млн грн дотації цього року буде виплачено аграріям, які утримують худобу. Це 14 тисяч господарств. Допомагаємо малим та середнім фермерам, аби розвивати перспективну галузь тваринництва", — зазначив прем'єр-міністр.

Також для підтримки невеликих господарств передбачена також окрема субсидія. Як відзначив Денис Шмигаль, малі фермери зможуть отримувати 4 тисячі гривень на гектар угідь, де вони працюють. У бюджеті на цю програму передбачено 1,2 мільярда гривень. Перша хвиля заявок вже минула, і за нею будуть нараховані виплати для майже 3,5 тисячі агровиробників.

Крім того, розширення програми "єРобота" стосуватиметься і гуманітарного розмінування земель. Як зауважив Шмигаль, на сьогодні вже обстежено, розміновано та повернуто у використання 310 тисяч гектарів сільгоспземель.

"Держава виділяє 3,5 мільярда гривень на проект гуманітарного розмінування. Вже працює 47 операторів протимінної діяльності та понад 2,2 тисячі саперів. Є в наявності 109 машин для розмінування, ще 68 — законтрактовано. Наше завдання — якнайшвидше повернути всі землі аграріїв у використання", — розповів прем'єр-міністр.

Нагадаємо, у липні в Україні змінилася вартість популярних крупНайбільший стрибок цін протягом останнього місяця зафіксували на рис. Найбільше здорожчав круглий рис. Його ціна змінилася на 3,3 гривні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.08.2024 02:37