Вадим Скібіцький. Фото: ГУР

ГУР дізналося, скільки снарядів планує виготовити Росія у 2024 році

Поточного року країна-агресор має амбітні плани з виготовлення ракет та снарядів. Зокрема, у лютому росіяни запланували випустити 130 ракет класу "Іскандер", "Калібр", Х-101, Х-32, "Кинжал".

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у 2024 році росіяни планують виготовити 2,7 мільйона снарядів. У той час, як у 2023-му РФ виготовила лише близько двох мільйонів снарядів 122 мм та 152 мм.

"Побачимо, чи будуть ці плани здійснені, бо це потребує модернізації виробництва, розконсервації чи створення нових ліній",  зауважив Скібіцький.

Також представник ГУР повідомив, що з території Білорусі росіяни вивезли вже всі боєприпаси і наразі звідти немає що брати.

"З Білорусі росіяни вивезли вже всі боєприпаси, зараз звідти немає що брати. Білоруси намагаються зараз відновити своє виробництво. Але це зовсім не ті обсяги, про які ми думаємо", сказав Скібіцький.

Також він зауважив, що із Північної Кореї Росія вже отримала півтора мільйона снарядів 122 мм та 152 мм. 

"Але ці боєприпаси з 70-х, 80-х років. Там половина не спрацьовує, а решта потребує перед тим, як його застосовувати, або відновлення, або перевірки", вважає Скібіцький.

Генерал-майор зазначив, що КНДР в обмін на постачання Росії снарядів, ракет та іншого озброєння прагне отримати від Москви військові технології для розбудови свого військово-промислового комплексу.

"Вона віддає старе, просить наростити виробництво в себе і просить взамін певні технології, в тому числі ракетні, технології для виготовлення підводних човнів, для того, щоб розвивати свій оборонно-промисловий комплекс. Тобто вони сторгувались. Мова йде про отримання від Росії технологій", сказав Скібіцький.

Щодо виробництва ракет, то зараз росіяни використовують ті, які виготовлені у четвертому кварталі 2023 року ― тобто одразу з конвеєра. За словами військового, нові російські ракети перестають відповідати заявленим характеристикам, їхня якість погіршується.

Нагадаємо, раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав про те, що Росія, можливо, активізує зусилля щодо закупівлі балістичних ракет з-за кордону, оскільки в деяких умовах ці ракети виявляються більш ефективними для ураження цілей в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.02.2024 13:31