Фото: "Вікіпедія"

Росія почала застосовувати для обстрілів України новітні ракети Х-69: які їх особливості

Війська країни-агресорки почали використовувати для ударів по Україні крилаті ракети Х-69. Ворог, ймовірно, хоче перевірити їх можливості в умовах реальної війни.

Про це повідомляє Defence Express.

Аналітики зауважили, що інформація про застосування росіянами такої ракети з’явилася після масованого удару 7 лютого 2024 року. Проте західні оглядачі відреагували на цей факт майже за декілька тижнів.

"Першою в цьому ракурсі є публікація від профільного порталу The Drive, і тут цікаво звернути увагу на акценти, які проставили автори цього видання. Для початку вони вказали версію з посиланням на українські ресурси про те, що росіяни могли застосувати одразу три ракети Х-69 для удару по Україні в ніч на 8 лютого 2024 року, і що носієм таких КР міг бути літак типу Су-34", — йдеться у повідомленні.

До того ж у Defence Express зауважили, що автори The Drive, посилаючись на Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS), навели дані про те, що в лютому 2023 року ракета Х-69 ймовірно була запущена у виробництво, і що станом на вересень минулого року дана крилата ракета нібито ще проходила етап льотних випробувань.

"Найбільш цікавими є висновки, які автори The Drive подають по матеріалу з ракетою Х-69. Вони ставлять питання так, що "наразі нема переконливих доказів про те, щоб росіяни застосовували Х-69 із літака Су-57". І що сам факт застосування таких ракет є хіба що прагненням рашистів перевірити можливості Х-69 в умовах реальної бойової обстановки", — наголосило видання.

Які характеристики ракети Х-69

За даними аналітиків, крилата ракета Х-69 має дозвукову швидкість польоту, масу бойової частини в 310 кілограмів та дальність польоту до 290 кілометрів. Вона може застосовуватись із літаків Су-57, а також бортів інших типів, таких як МіГ-29К та МіГ-35, Су-34 та Су-35. Вона призначена для ураження наземних стаціонарних цілей та надводних об'єктів, і які не мають радіолокаційного, інфрачервоного та оптичного контрасту до навколишнього фону

Згідно з інформацією у відкритих джерелах, ракету розробило МКБ "Радуга". 11 листопада 2023 року росіяни офіційно представили нову ракету Х-69. Ймовірно, за основу в створенні Х-69 було взято Х-59МК2 (оновлена) або просто перейменована.

Нагадаємо, вранці 7 лютого війська країни-агресорки вдарили по Харкову ракетами, які були вироблені у Північній Кореї. Загалом у місті виявлено дві такі ракети.

До того ж повідомлялося, що 7 лютого, під час масованого обстрілу війська країни-агресорки вдарили по Києву, ймовірно, гіперзвуковою ракетою 3М22 "Циркон".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 17:50