Фото: прес-служба НАБУ

Хотів "захапати" землю у Києві: нардеп отримав підозру

Народний депутат України IX скликання спільно з трьома поплічниками намагався заволодіти земельною ділянкою площею 8 га в Києві. У п’ятницю, 10 березня, НАБУ і САП повідомили про підозру політику та іншим "ділкам".

Про це повідомили в прес-службі Національного антикорупційного бюро України.

За даними правоохоронців, серед підозрюваних:

  • народний депутат України IX скликання;
  • ексзаступник керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами;
  • колишні директор та працівник ДП "Державний будівельний комбінат Управління справами Апарату Верховної Ради України" ("Держбудкомбінат").

"За даними слідства, на початку 2020 року у нардепа виник план заволодіти ділянкою, на якій розташовувався "Держбудкомбінат", аби надалі побудувати там житловий комплекс. Для цього він вступив у змову з працівниками ДП та тодішнім заступником керівника Апарату ВРУ, до сфери управління якого входило згадане держпідприємство", — повідомили в прес-службі.

Правоохоронці зазначили, що екс-директор підприємства всупереч закону і без погодження парламенту провів аукціон для укладення інвестиційного договору на забудову земельної ділянки. Тоді на аукціоні перемогла підконтрольна нардепу-організатору схеми компанія.

"В укладеному інвестиційному договорі розмір пайової участі держпідприємства визначили у сумі близько 300 млн грн. Натомість, як встановили НАБУ і САП, реальна вартість ділянки й майна становила понад 525 млн грн", — розповіли в НАБУ.

За даними правоохоронці, фігуранти справу планували знести будівлі й знищити майно комбінату нібито через їх застарілість і несправність, а також скоротити працівників держпідприємства. Натомість на земельну ділянку за клопотанням НАБУ і САП у серпні 2021-го наклали арешт.

Наразі дії всіх осіб кваліфіковані за ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань з боку громадян України. Зокрема, до організації оборудки причетна Оксана Марченко, дружина підозрюваного у державній зраді й кума російського диктатора Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.03.2023 18:59