Фото: Микола Патрушев. Джерело – росЗМІ

Хто організував вбивство Пригожина: розвідка вказала на соратника Путіна

Соратник президента Росії Володимира Путіна Микола Патрушев організував вбивство власника приватної воєнної компанії "Вагнера" Євгена Пригожина. Глава Кремля Володимир Путін був ознайомлений з цією операцією.

Про це йдеться у матеріалі Wall Street Journal. У своєму розслідуванні журналісти  посилаються на представників західної розвідки та колишнього офіцера розвідки РФ.

За даними видання, Патрушев давно застерігав Путіна, що залежність Москви від "Вагнера" в Україні надає Пригожину занадто великого політичного та військового впливу, від якого йде безпосередня загроза на Кремль. Коли протистояння Пригожина з Кремлем наприкінці червня переросло у прямий заколот проти російського військового командування, Патрушев вирішив втрутитись. Тоді у нього з'явилась можливість назавжди усунути власника "Вагнера".

Як Патрушев готував операцію з ліквідації Пригожина

На початку серпня Патрушев у своєму кабінеті в центрі Москви наказав своєму помічнику розпочати підготовку до операції з ліквідації Євгена Пригожина. Згодом Путіна ознайомили з планами й він не заперечував.

Кілька тижнів потому, після турне по Африці, Пригожин чекав у московському аеропорту. У цей час інспектори з безпеки проводили перевірку літака: за даними представників розвідки, саме під час цієї затримки під крило судна соратники Путіна заклали невелику бомбу. Літак вилетів після 17:00 і досяг висоти приблизно у шість кілометрів. Трохи більш як через пів години судно втратило керування й упало біля села Куженкіно. На відео очевидців видно, що після вибуху з неба впав літак із відірваним крилом.

Через кілька днів російські ЗМІ повідомили, що тести ДНК підтвердили смерть власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Разом з ним загинули ще дев'ять людей, зокрема командир компанії ​​Дмитро Уткін, ще один соратник цієї ПВК, двоє пілотів і 39-річна бортпровідниця.

Нагадаємо, раніше вже була інформація, що "вагнерівці" масово переходять до чеченського спецпідрозділу "Ахмат", який підпорядкований "Росгвардії". Раніше вони були розформовані після загибелі Євгена Пригожина та Дмитра Уткіна.

Своєю чергою Центр національного спротиву повідомляв, що з Білорусі до Сирії було відправлено інструкторів російської приватної воєнної компанії "Вагнера". Вони повинні тренувати бойовиків ліванського угруповання "Хезболла".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.12.2023 10:31