Александар Вучич. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Хто перемагає на виборах у Сербії: попередні результати голосування

У неділю, 3 червня, в Сербії відбулися вибори до міської ради Белграда й інших міст країни. За попередніми результатами, керівна партія Александра Вучича перемагає опозицію.

Про це повідомило видання PTC. Журналісти зазначили, що за альянс на чолі з лояльною до президента Сербії Александара Вучича Сербською прогресивною партією (SNS) найбільше проголосували у Белграді, Ніші та Новому Саді, а також у більшості міст і муніципалітетів.

Згідно з неофіційним підрахунком голосів, проведеним соціологічними компаніями, SNS отримав 52,9% голосів у столиці. Сам Вучич вже оголосив про перемогу на місцевих виборах.

"Ми мали більшість у Белграді навіть після грудневих виборів, але ми відчували, що це недостатньо для легітимності, тому що деякі не хотіли створювати коаліцію з нами. Тепер замість 54 мандатів у нас буде 62-63", — сказав він.

Це вже повторні вибори в сербській столиці Белграді. Їх призначили після виявлених порушень під час голосування 17 грудня. Тоді офіційні результати показали, що партія президента Александара Вучича здобула переконливу перемогу на парламентських виборах і з меншою перевагою здобула більшість на муніципальних виборах у Белграді.

Опозиція, об'єднана у блок "Сербія проти насильства", закликала розслідувати порушення й провести повторні вибори у столиці Белграді, де виявила численні фальсифікації, а також збирала тисячі людей на акції протесту.

Європейський парламент 8 лютого ухвалив резолюцію, у якій заявив, що вибори в Сербії 17 грудня 2023 року не відбулися в справедливих умовах, і закликав до незалежного розслідування порушень. Після цього 2 березня виконувач обов’язків мера столиці Сербії Александар Шапич оголосив про проведення нових виборів у Белграді.

Нагадаємо, що 16 травня в Сербії правоохоронці взяли під варту особу, яка могла становити загрозу для безпеки глави держави Александара Вучича. Він міг стати наступною мішенню після очільника словацького уряду Роберта Фіцо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.06.2024 09:37