Фото ілюстративне. Ізраїльська армія. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

"Їдьте, поки ще можете": країни ЄС закликали своїх громадян покинути Ліван

Європейські країни просять своїх громадян залишити Ліван, оскільки 1 жовтня Ізраїль розпочав наземний наступ на "Хезболлу". Ситуація в регіоні може загостритись у будь-який момент.

Про це повідомляє Politico.

"Їдьте, поки ви ще можете", — заявив у вівторок вранці посол Нідерландів у Лівані Франк Моллен, додавши, однак, що на цей момент Амстердам не організовуватиме евакуаційний рейс.

"Це справді крайній захід, до нього вдаються тільки в тому випадку, якщо більше нічого зробити не можуть", — сказав він голландському виданню NOS.

Бої між Ізраїлем та "Хезболлою" посилилися на півдні Лівану після того, як у п'ятницю внаслідок ізраїльських авіаударів було вбито лідера цього терористичного угрупування Хасан Насралла. Бої завершилися початком наземного настання Ізраїлю у вівторок.

Уряд Великої Британії оголосив 30 вересня увечері, що він організував перший чартерний рейс із Лівану, який вилетить у середу.

"Дуже важливо, щоб ви поїхали зараз, оскільки подальша евакуація не може бути гарантована", — заявив британським громадянам міністр закордонних справ Девід Леммі, схарактеризувавши ситуацію як "нестабільну" і потенційно такою, що "швидко погіршується".

Міністерство закордонних справ Німеччини в понеділок також оголосило, що направило до Бейрута спеціальний військовий літак "для підтримки від'їзду колег та їхніх сімей", а також членів німецьких партнерських організацій.

"Також приймаються громадяни Німеччини, які перебувають в особливій групі ризику за станом здоров'я", — йдеться у заяві міністерства.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні у понеділок увечері закликав усіх громадян Італії залишити Ліван "комерційними рейсами з Бейруту до Мілану або Риму".

"У цей момент добре залишити країну, бо ситуація справді складна, там точаться бої. Тому для максимальної гарантії добре, щоб італійські громадяни поїхали", — сказав він.

Як відомо, Армія оборони Ізраїлю офіційно заявила, що в ніч із 30 вересня на 1 жовтня розпочала наземні рейди на півдні Лівану в межах операції під назвою "Північні стріли", спрямованої проти сил організації "Хезболла".

Нагадаємо, що 30 вересня зранку Ізраїль завдав авіаційного удару по центральному району Бейрута. Внаслідок атаки щонайменше четверо людей загинуло, близько 20 осіб поранено. Після удару там виникла пожежа.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки підтримують право Ізраїлю на самозахист. Зокрема, американський міністр оборони Ллойд Остін уже розмовляв на цю тему з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галланом, де чітко окреслив позицію США.

Нещодавно стало відомо, що Україна з тривогою стежить за розвитком подій у Ліванській Республіці, зокрема у контексті рішення Держави Ізраїль розпочати обмежену сухопутну операцію на території Лівану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.10.2024 16:51