Аджит Довал. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Індія відправляє в Росію свого представника, аби обговорити "мирні зусилля" щодо війни в Україні, — ЗМІ

Радник з національної безпеки прем'єр-міністра Індії Аджит Довал наступного тижня прибуде до Росії, щоб обговорити "мирні зусилля", щодо війни в України.

Про це повідомляє India Today.

"Аджит Довал відвідає Москву з 10 по 11 вересня, де зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним та обговорить мирні зусилля, спрямовані на вирішення російсько-української війни", — йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними видання, індійський чиновник візьме участь у зустрічі представників країн БРІКС, які займаються питаннями безпеки. Також політик проведе двосторонні зустрічі зі своїми колегами з РФ та Китаю, щоб продовжити дискусії, які були розпочаті на липневому саміті у Москві. 

Що таке група БРІКС

BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa — Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка) — міждержавне об'єднання, яке утворили ці п'ять країн 2006 року, щоправда, ПАР приєдналася пізніше.

Відбулися вже дві хвилі розширення цієї групи. 2011 року до початкового складу приєдналася якраз Південна Африка. У серпні 2023 року до об'єднання запросили шість нових членів, зокрема, Аргентину, але наприкінці грудня вона відмовилася від вступу. П'ять нових членів — Єгипет, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія й Ефіопія — розпочали повноцінну роботу в БРІКС із 1 січня.

Зауважимо, 23 серпня з офіційним візитом до Києва прибув прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Це був перший візит премʼєр-міністра Індії до України від здобуття країною незалежності в 1991 році. Візит відбувається на запрошення президента Володимира Зеленського. Мета візиту — зміцнення економічних зв’язків. До того ж однією з ключових тем переговорів може стати й Формула миру. 

Нагадаємо, в червні секретар із західного напряму Міністерства закордонних справ Індії Паван Капур заявив, що Індія не підписала комюніке Глобального саміту миру, адже вважає, що сталий мир вимагає діалогу обох учасників та "практичної взаємодії" між сторонами війни.

Цікаво, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді закликав президента України Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з главою Кремля Володимиром Путіним. Він місяць тому зустрічався з російським диктатором і намагався переконати його припинити війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.09.2024 17:59