Ірак та Іран проводять спільні військові навчання поблизу автономії курдів

03 ЖОВТНЯ 2017 10:43

Ірак та Іран уперше з 1979 року проводять спільні військові навчання. Маневри стартували в понеділок, 2 жовтня - через тиждень після суперечливого референдуму про незалежність іракського Курдистану від Іраку.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DW.  

У маневрах беруть участь танки, артилерія, безпілотники та авіація, заявили представники армії Ірану. За даними іранського державного телебачення, навчання проводять у провінції Керманшах на кордоні між Іраном та Іраком.  

Представник курдів повідомив інформагенції AFP, що танки та підрозділи піхоти проводять маневри лише за 250 метрів від кордону іракського Курдистану з Іраном.  

Уряд у Багдаді закликав курдів «уникати будь-яких провокацій та ескалації у регіонах, які вони зайняли».   

Курдські парамілітарні загони пешмерга під час бойових дій проти «Ісламської держави», в яких вони беруть участь, просунулися за офіційні межі автономного регіону курдів.  

Зокрема, пешмерга фактично взяли під контроль багату на нафту провінцію Кіркук, яка адмініструється з Багдаду. Майбутнє територій, на яких прагнуть зберегти свій вплив курди, - одна з головних суперечностей між Багдадом та столицею іракською Курдистану Ербілем.  

Раніше Багдад провів спільні військові навчання з Анкарою на Іраксько-Турецькому кордоні.   

Маневри стартували 26 вересня - наступного дня після референдуму про незалежність Курдистану.  

Іракський Курдистан перебуває під міжнародним тиском через референдум.   

Проти плебісциту виступали центральний уряд у Багдаді, сусіди - Іран та Туреччина, а також США та ООН.   

Верховний суд Іраку оголошував плебісцит неконституційним. У регіоні та світі побоюються, що прагнення іракських курдів до незалежності розпалить регіональну кризу.

 

 

Події, 03.10.2017 10:43