Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Іранські хакери атакували американських чиновників, — Microsoft

За даними американської компанії Microsoft, хакери, яких пов'язують з Іраном, у червні намагалися зламати обліковий запис американського високопосадовця. Ця кібератака відбулася через кілька тижнів після зламу облікового запису офіційного представника штату Сполучених Штатів Америки.

Як повідомляє Reuters, ці атаки були частиною спроб іранських угруповань вплинути на президентські вибори, які пройдуть у США в листопаді. Водночас у публікації не надають жодних подробиць щодо посадовця, про якого йдеться у звіті.

У звіті Microsoft зазначається, що група під керівництвом розвідувального підрозділу Корпусу вартових ісламської революції надіслала "фішинговий" електронний лист високопоставленому чиновнику президентської кампанії, а інша група скомпрометувала обліковий запис користувача з мінімальними правами доступу на окружному рівні.

"Фішингове" повідомлення — це лист електронної пошти, SMS або інше електронне повідомлення, яке виглядає як повідомлення від надійної організації, проте призначене для викрадення персональних даних користувачів.

Така діяльність є частиною зусиль іранських угруповань з метою отримання розвідданих про політичні кампанії у США. Обліковий запис службовця округу штату було зламано у травні цього року в межах широкої операції "розпилення паролів". Як зазначає видання, так називають процес, коли хакери масово використовують загальні або розкриті паролі для багатьох облікових записів поки не зможуть зламати один. Проте іранським хакерам не вдалося отримати доступ до будь-яких інших облікових записів через цей злом.

"Інша іранська група запускала "таємні" новинні сайти, які використовували штучний інтелект для вилучення вмісту зі справжніх новинних сайтів. Вони були націлені на американських виборців на протилежних сторонах політичного спектра", — наголошує Reuters. 

За даними Microsoft, йдеться про два сайти Nio Thinker, який був розроблений для прибічників лівих політичних сил, та Savannah Time — для консерваторів. Так, згідно з висновками дослідників Microsoft, дії хакерів були спрямовані на те, щоб повпливати на президентські вибори у США.

"У представництві Ірану при Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку повідомили Reuters, що його кіберпотенціал є "оборонним і пропорційним загрозам, з якими він стикається". За словами іранської сторони, вони не планують здійснювати кібератаки", — наголошує видання.

Водночас у відповідь на звіт Microsoft Іран заявив, що президентські вибори в США є "внутрішньою справою, у яку Іран не втручається".

Нагадаємо, раніше видання Reuters, посилаючись на представника розвідки США повідомляло, що іноземні вороги Вашингтона пристосовуватимуть свої операції до внутрішньополітичних подій у країні. Таким чином вони намагатимуться впливати на президентські вибори в листопаді 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.08.2024 10:38