Теракт у Росії. Джерело: росЗМІ

ISW назвав причетних до теракту в Росії: Кремль хоче "прив’язати" до нападу Україну

За теракт у музичному центрі "Крокус Сіті Хол" у Підмосков’ї відповідальне терористичне угруповання "Ісламська держава". Однак Кремль докладає значних зусиль, щоби знайти в цьому "український слід".

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Російська влада заявила, що нібито затримала чотирьох нападників і ще сімох осіб, начебто причетних до теракту в концертному залі "Крокус Сіті Хол" 22 березня. За даними офіційних російських джерел, загинуло щонайменше 133 цивільні особи.

Російські ЗМІ також поширили кадри, на яких силовики допитують осіб, які або погано розмовляють російською мовою, або спілкуються через перекладачів.

Джерела з Росії переважно стверджують, що всі нападники є громадянами Таджикистану. Тим часом речниця міністерства внутрішніх справ Росії Ірина Волк переконує, що жодна з осіб, які, за твердженням російської влади, вчинили напад, не є громадянами Росії.

Американські аналітики вважають, що "Ісламська держава" (ІДІЛ) з великою ймовірністю несе відповідальність за напад на "Крокус Сіті Хол".

Кремль, попри це, без доказів швидко спробував прив'язати українських осіб до нападу на "Крокус Сіті Холл", але досі не висунув офіційних звинувачень Україні у причетності до нападу.

"Офіційні особи Кремля, ймовірно, мають на меті опосередковано прив'язати Україну до нападу, щоби створити умови для інформаційних операцій", — вважають аналітики.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російські ультранаціоналісти відповіли на теракт повторенням типово ксенофобських закликів до антимігрантської політики, що відображає напругу в російському суспільстві через погане поводження з мігрантами та вплив, який може мати позбавлення мігрантів прав на розширення життєздатної бази вербування в Росії для салафітсько-джихадистських груп
  • Російські джерела звинуватили Україну в тому, що вона нібито в ніч з 22 на 23 березня здійснила успішний удар безпілотників по російському нафтопереробному заводу в Самарській області
  • Росія відкладає постачання Індії двох систем ППО С-400, ймовірно, через обмеження російського виробництва систем С-400, збільшення потреби в системах ППО для захисту міст і стратегічних підприємств Росії від ударів українських безпілотників і повідомлення про погіршення відносин Росії з Індією
  • Російські війська підтвердили наступ в районі Авдіївки та Донецька та на заході Запорізької області
  • Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який звільняє від кримінальної відповідальності осіб за призовом і мобілізацією або підписанням військового контракту.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки не ставлять під сумнів причетність ІДІЛ до теракту на концерті поблизу Москви ввечері 22 березня. Американці завчасно попереджали російську владу про загрозу теракту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.03.2024 07:59