Фото: росЗМІ

ISW: Затяжна війна спонукає Путіна ставити нові територіальні цілі в Україні

Теорія перемоги російського диктатора Володимира Путіна про те, що Росія зможе поступово просуватися вперед в Україні на невизначений термін, спонукає його затягувати війну та зміцнить його прихильність до руйнування української державності. 

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War)

Захід має поспішити надати Україні підтримку, необхідну їй для проведення контрнаступальних операцій, щоб спростувати теорію перемоги Путіна та уникнути затягування війни більше, ніж це необхідно для забезпечення миру, прийнятного для України та її партнерів. 

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю газеті Philadelphia Inquirer, опублікованому 30 червня, що він побоюється, що Захід боїться добиватися повної перемоги України через страхи щодо стабільності в Росії, і що цей страх дозволив Путіну домагатися захоплення якомога більшої української території. Зеленський попередив, що кожен наступ Росії посилює переговорну силу Росії й що Путін може спробувати використати цю переговорну силу у відповідні моменти, щоб домогтися припинення вогню, яке дозволить Росії підготуватися до майбутньої агресії проти України.

Путін сформулював теорію перемоги, яка передбачає, що російські війська зможуть продовжувати поступовий наступ протягом невизначеного часу, не дати Україні провести успішні оперативно значущі контрнаступальні операції та виграти війну на виснаження проти українських сил. Російське військове командування нині віддає пріоритет послідовним наступальним операціям, які забезпечують поступовий тактичний виграш, а не проведенню великомасштабної дискретної наступальної операції, метою якої є досягнення оперативних значних успіхів з допомогою швидкого маневру. 

Путін і російське військове командування, ймовірно, розглядають повзучі наступальні операції як більш гарантований спосіб досягнення успіхів в Україні, аніж більші мобільні наступи, і, схоже, приймають той факт, що російським силам, можливо, доведеться переслідувати окремі оперативно значущі цілі протягом багатьох місяців, а то й років. Путін нещодавно зажадав, щоб Україна поступилася всіма окупованими Херсонською, Запорізькою, Донецькою та Луганською областями, а також частиною цих чотирьох областей, які нині контролює Україна. Затяжна війна сприяє розрахункам Путіна, оскільки він, ймовірно, вважає, що Росія зможе утримати будь-яку позицію, яку вона візьме, і що російські війська з більшою ймовірністю досягнуть заявлених ним нинішніх територіальних цілей, коли продовжуватиметься війна. 

Путін та Кремль навмисно не встановили жодних обмежень для своїх цілей завоювання України та неодноразово заявляли, що території за межами Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей є частиною Росії. Затяжна війна, швидше за все, спонукає Путіна явно поставити нові територіальні цілі, доки він вважатиме, що українські сили не зможуть ні зупинити його наступ, ні провести значні контрнаступи.

Раніше аналітики ISW зазначали, що партнери України можуть допомогти країні знизити готовність російського диктатора Володимира Путіна продовжувати вести нескінченну війну з метою її знищення, допомагаючи Києву проводити значні контрнаступальні операції, які звільняють територію та спростовують припущення глави Кремля про те, чого Росія може досягти в Україні силою.

Нагадаємо, 7 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядає варіант з територіальними поступками, щоб завершити війну з Російською Федерацією. За його словами, це дозволить Росії зібратися силами перед новою війною.

Як зазначає The New York Times, прибуття західної допомоги полегшило Україні захист своїх позицій, але поки що не мало вирішального ефекту. Водночас окупаційні війська зможуть проводити наступальні операції протягом тривалого часу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.07.2024 08:29