Італійський есмінець Caio Duilio. Фото: "Вікіпедія"

Італія у Червоному морі збила безпілотник єменських хуситів

У Червоному морі корабель Військово-Морських сил Італії 2 березня збив безпілотник єменських хуситів, який наближався до судна.

Про це повідомляє Міноборони Італії.

"Безпілотник із характеристиками, подібними до тих, що вже використовувались під час попередніх атак, перебував приблизно за шість кілометрів від італійського корабля, наближаючись до нього", — зазначили в італійському оборонному відомстві.

Також у Міноборони Італії наголосили, що есмінець Caio Duilio, який допомагає захищати торговельні шляхи від атак БпЛА і ракет хуситів з Ємену, збив дрон з метою самооборони.

Водночас очільник оборонного відомства Італії Гвідо Крозетто вважає, що атаки єменських хуситів були частиною стратегії гібридної війни проти деяких країн.

"Терористичні атаки хуситів є серйозним порушенням міжнародного права і нападом на безпеку морських перевезень, від яких залежить наша економіка", — зауважив він.

Агресія хуситів у Червоному морі

Як відомо, хусити останні кілька місяців неодноразово намагалися атакувати цивільні судна в Червоному морі. Також під їхні удари потрапляли кораблі США і не лише. Усі дії розвиваються у протоці Баб-ель-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену, підконтрольні хуситам. Через неї судна потрапляють у Червоне море, щоб далі дістатися Суецького каналу і Середземного моря.

Хусити кажуть, що їхні напади на цей важливий судноплавний шлях — спроба зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у Секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, "пов'язані з Ізраїлем".

У відповідь американські та британські військові у ніч на 12 січня розпочали військову операцію проти хуситів у Ємені. Було завдано авіаударів по об'єктах, пов'язаних з цим терористичним угрупуванням. Удари завдавалися з винищувачів і ракетами "Томагавк" по таких об'єктах як радіолокаційні системи, місця зберігання та запуску дронів, місця зберігання та запуску балістичних ракет, а також місця зберігання та запуску крилатих ракет.

Нагадаємо, що 12 січня хусити помилково атакували ракетою танкер, який перевозив російську нафту під час обстрілу берегів Ємену. А 14 січня хусити атакували протикорабельною ракетою американський есмінець у Червоному морі. Вона була збита винищувачем США.

18 січня єменські хусити випустили дві протикорабельні балістичні ракети по американському танкеру Chem Ranger. Снаряди впали у воду поряд зі судном. Інформації про пошкодження і поранених не надходило.

Водночас Сполучені Штати Америки 17 лютого завдали п'ять ударів в районах Ємену, контрольованих підтримуваними Іраном бойовиками-хуситами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.03.2024 22:14