Обстріл Гази. Скріншот із відео

Ізраїль дістав вогнем бойовиків ХАМАСу в тунелях Гази

Ізраїльські військові заявили, що атакували бойовиків ХАМАСу у великій мережі тунелів під Сектором Гази. Це відбулося після того, як прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу відкинув заклики до припинення бойових дій для полегшення гуманітарної кризи в палестинському анклаві.

Про це повідомив Reuters. Тунелі є ключовою метою для Ізраїлю, що розширює наземні операції в Секторі Гази для знищення верхівки руху ХАМАС.

"За останню добу об'єднані бойові сили ЦАХАЛа (Армія оборони Ізраїлю — прим.) завдали ударів приблизно по 300 цілях, включаючи пости протитанкових ракет і ракетні пускові установки, розташовані під шахтами, а також військові комплекси в підземних тунелях, що належать терористичній організації ХАМАС", — йдеться у заяві.

Бойовики вели вогонь у відповідь протитанковими ракетами та з кулеметів.

"Солдати знищили терористів і направили авіацію на об'єкти й інфраструктуру терористів у режимі реального часу", — зазначили в ЦАХАЛі.

За словами очевидців, ізраїльські війська завдали удару по головній дорозі Гази й атакували місто з двох напрямків. Ізраїль повідомив, що його війська звільнили солдата з полону ХАМАС.

ХАМАС, озброєне ісламістське угруповання, що тримає під контролем Сектор Гази, до теперішнього часу звільнило чотирьох цивільних осіб із 239 заручників, захоплених, на думку Ізраїлю, 7 жовтня. Багато із заручників перебувають у мережі тунелів ХАМАСу.

Бригади Аль-Кассам (озброєне крило ХАМАСу) заявили, що бойовики вступили в бій з ізраїльськими військами, "вдерлися на південну вісь Гази, із застосуванням кулеметів, і вразили чотири автомобілі ракетами Аль-Ясін 105", маючи на увазі протитанкові ракети місцевого виробництва. За словами Аль-Кассама, бойовики також вразили ракетами два ізраїльські танки та бульдозери на північному заході Гази.

За даними органів охорони здоров'я гази, зі 7 жовтня в результаті ізраїльських атак загинули 8 306 осіб, включаючи 3 457 неповнолітніх. За даними ООН, понад 1,4 мільйона людей із 2,3 мільйона цивільного населення Гази залишилися без даху над головою.

Через велику кількість жертв США закликали зробити паузу в бойових діях, щоби дати можливість доставити в анклав більше гуманітарної допомоги. Своєю чергою, Нетаньягу заявив, що Ізраїль не погодиться на припинення бойових дій в Газі та продовжуватиме реалізацію своїх планів щодо знищення угруповання.

"Заклики до припинення вогню — це заклики до Ізраїлю капітулювати перед ХАМАСом, капітулювати перед тероризмом, капітулювати перед варварством. Цього не станеться", — заявив політик.

За словами військових фахівців, ізраїльські війська повільно просуваються в наземному наступі частково для того, щоби зберегти можливість переговорів із ХАМАСом про звільнення заручників.

Відносна обережність, з якою ізраїльські війська захопили та закріпили за собою території в перші дні наземної операції в Газі, контрастує з останніми трьома тижнями безперервних повітряних ударів по середземноморському анклаву, а також з попередніми наземними наступальними операціями Ізраїлю.

Нагадаємо, що в ніч на неділю, 31 жовтня, загинув командир ХАМАСу бейт Лахія Нісам Абу Аджин. Бойовика знищили під час авіаудару на півночі Сектора Гази. Відомо, що Абу Аджин командував терористами ХАМАСу. Раніше він був керівником Повітряних сил терористичного угрупування та працював над розробкою безпілотників і парапланів, які використовували під час терактів 7 жовтня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.10.2023 14:59