Фото: соцмережі

Кабмін ліквідував Держрезерв: який орган виконавчої влади створили натомість

Кабінет міністрів ліквідував Державне агентство резерву. Натомість було створено новий центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних резервів, — Державне агентство з управління резервами України. Відповідні рішення ухвалили 26 вересня.

Про це повідомила перша віце-прем’єр-міністерка України — міністерка економіки України Юлія Свириденко, передає прес-служба Мінекономіки.

За її словами, ці зміни — це "ще один крок до завершення справжньої реформи Держрезерву, яку розпочали спільно з парламентом у 2023 році".

"Від моменту проголошення Незалежності у державному резерві назбиралося чимало проблем. Серед основних — відсутність необхідних запасів, прострочена продукція, неефективне управління запасами. Матеріальні цінності закуповувалися за неринковими, значно завищеними цінами. У 2023 році ми дали старт реформі державного резерву і нині продовжуємо втілювати її у життя  шляхом впровадження сучасної та ефективної системи управління державними резервами", — пояснила Свириденко.

Державне агентство з управління резервами здійснюватиме повноваження, передбачені законом України "Про державні резерви". Орган суттєво відрізняються від Держрезерву та відповідатиме за управління державним матеріальним резервом, до складу якого не входить мобілізаційний резерв. Зокрема, йдеться про створення запасів матеріальних цінностей, що складаються із запасів сировинних, паливно-енергетичних, матеріально-технічних ресурсів, промислових і продовольчих товарів, лікарських засобів та медичних виробів, призначених для використання у мирний час, а також в особливий період.

Також новий орган формуватиме номенклатуру матеріальних цінностей та норми їх накопичення відповідно до нового порядку, затвердженого Кабінетом міністрів України. Порядок впроваджує нові механізми до формування та перегляду номенклатури матеріальних цінностей державного матеріального резерву та мобілізаційного резерву, створення запасів державних резервів, їх реалізації та відпуску.

Нагадаємо, що 5 вересня відбулося велике перезавантаження українського уряду. Верховна Рада підтримала призначення очільників дев'ятьох міністерств.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.09.2024 20:42