Фото: "Новинарня"

Катують цивільних та проводять псевдореферендуми: поліція оголосила підозру 26 колаборантам з Нової Каховки

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора вдалось встановити особи та оголосити про підозру 25-м перебіжчикам та їхньому московському куратору, які нині працюють у "міліції" Нової Каховки.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції.

Правоохоронці зібрали доказову базу щодо 26 осіб, учасників злочинної організації, які брали участь у створенні та забезпеченні функціонування незаконного правоохоронного органу — "Новокаховский городской отдел милиции ГУ МВД в Херсонской области", здійснювали заходи для повалення конституційного ладу в Україні та проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Херсонщини. 

Зазначається, що спочатку "структурний підрозділ" злочинної організації очолив 47-річний чоловік, у минулому міліціонер з анексованого Криму. Однак згодом його замінили на більш надійного "етнічного" росіянина — 55-річного полковника московської поліції. Інші особи, які поповнили лави псевдоправоохоронців Нової Каховки, і досі несуть службу та виконують злочинні накази ворога. 

Встановлено, що члени бандформування під виглядом "ряджених міліціонерів" безпідставно проводили обшуки у мешканців з активною проукраїнською позицією та привласнювали майно мирного населення. Крім цього, встановлена причетність фігурантів до викрадення і катування місцевих активістів, а також колишніх правоохоронців.

"Використовуючи репресивні методи, кремлівські поплічники намагались придушити спротив місцевого населення проти військових формувань Росії. "Почесною" місією для перебіжчиків було забезпечення жорсткої силової підтримки при проведенні нелегітимного референдуму щодо створення республіки "ХНР" та її приєднання до Російської Федерації. Інакодумців місцеві карателі залякували та фальсифікували проти них кримінальні "справи", - йдеться у повідомленні.

Наразі 26 фігурантам заочно інкриміновано створення злочинної організації та участь в ній, організацію та проведення незаконного референдуму, колабораційну діяльність, незаконне позбавлення волі та катування людей  (ч.1  та ч.2 ст. 255, ч.3 ст. 110, ч.5 та ч.7 ст. 111-1, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 127,) Кримінального кодексу України.

26-м новокаховським псевдоміліціонерам оголошено про підозру

Фото: Нацполіція

Нагадаємо, 8 листопада 2023 року о 08:40 внаслідок вибуху автомобіля було ліквідовано "депутата" так званого "вєрховного совєта ЛНР" від російської партії ЛДПР ― Філіпоненка Михайла Юрійовича. Окупант був причетний до організації катівень на окупованих територіях Луганської області, де військовополонені та цивільні заручники зазнавали нелюдських тортур. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.11.2023 14:18