Фото: pixabay

Кава у світі стрімко дорожчає: в чому причина

Конфлікт у Червоному морі вплинув на зростання цін на кавове зерно сорту Робуста. З початку листопада минулого року підвищення цін становить 36%.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що ціни на каву сорту робуста значно зросли на тлі конфлікту у Червоному морі. Так, березневий контракт на біржі ICE з початку року подорожчав на 11,6%, і на піку 16 січня закрився на рівні 3170 доларів за тонну. А з початку листопада 2023 року зростання становить 36%. 

 зростання цін на каву робуста

Скріншот з матеріалу видання Bloomberg

Видання вказує на те, що заворушення в Червоному морі завдають шкоди судноплавству та торговим потокам. Зокрема, напади хуситів на торгові судна в Червоному морі порушили ключовий шлях для експорту кави з В'єтнаму, змусивши багатьох перевізників товарів обирати довші маршрути.

У результаті покупці почали уникати угод з виробниками робусти з В'єтнаму через зростаючі витрати на доставку і більш тривалий, ніж зазвичай, час у дорозі. Натомість вони прагнуть забезпечити більше поставок із Бразилії.

"Я вважаю, що ситуація з Червоним морем у поєднанні із посухою в Південно-Східній Азії призведе до того, що частина світового ринку робусти назавжди переміститься до Бразилії", сказав Джон Гудвін, старший аналітик із сировинних товарів ArrowStream Inc.

Bloomberg зазначає, що подорожчання кави у січні відбулося після того, як глобальний дефіцит уже призвів до зростання цін більш ніж на 60% у 2023 році на тлі посушливої погоди у В'єтнамі.

Нагадаємо, на початку 2024 року в Україні подорожчала більша частина молочних продуктів. Водночас експерти прогнозують ще одну хвилю здорожчання "молочки" на кілька відсотків у кінці зими. На думку експертів аналітичної платформи "Інфагро", до весни окремі види молочної продукції можуть подорожчати ще на 5-7%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.01.2024 11:52