Фото ілюстративне. Джерело: hromadske

Кілька сотень українців не можуть виїхати з Ізраїлю та Сектора Гази: у МЗС розповіли деталі

Українські дипломати розшукали в Ізраїлі ще сімох наших громадян. Але приблизно 150 українців не можуть виїхати зі Сектору Гази.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Він зазначив, що загалом за три доби оперативний штаб МЗС, який створили для допомоги українцям в Ізраїлі, опрацював понад 700 звернень наших громадян. За словами Ніколенка, за минулу добу наші дипломати розшукали сімох українців на півдні Ізраїлю, які до цього часу вважалися зниклими. Зараз вони перебувають в безпеці. Наше посольство також допомогло шести родинам знайти тимчасове житло в Ізраїлі.

До того ж дипломати зараз займаються українським хлопчиком, якого врятували в зоні бойових дій. Йому надається медичне лікування, психологічна підтримка та готується його повернення в Україну до родичів.

"Що стосується українців загиблих чи постраждалих. Маємо підтверджену інформацію про двох українок. Ситуація більше не змінилася. Маємо також інформацію про можливу загибель ще трьох українців: двох на території Ізраїлю, одного на території Сектора Гази. Але ця інформація наразі не підтверджена", — сказав речник.

Ніколенко також розповів про українців, які звернулися до оперативного штабу у зв'язку з неможливістю залишити Ізраїль через скасування авіарейсів. За його словами, йдеться про близько 300 громадян на території Ізраїлю. А також 150 українців в Секторі Гази, які заявили про своє бажання виїхати з анклаву.

У МЗС також розповіли, як українці можуть покинути територію Ізраїлю. Перший шлях — це аеропорт Бен-Гуріона. Попри скасування авіарейсів, деякі компанії продовжують літати з Ізраїлю. Тому громадянам радять перевіряти можливість залишити країну комерційними авіалініями. Така можливість зберігається.

Паралельно оперативний штаб та інші причетні відомства України опрацьовують інші альтернативні шляхи допомоги нашим громадянам залишити країну. Всі опції зараз пропрацьовують. Як тільки будуть відповідні рішення — громадян повідомлять.

Ніколенко зазначив, що дипломати вже зафіксували контакти українців, які звернулися до посольства. Щойно з’явиться інформація, то вони отримають відповідні інструкції. При цьому, за його словами, трохи складнішою є ситуація в Секторі Гази. Там тривають активні бойові дії. Тому будь-який процес вивезення громадян може відбуватися за умови відповідної безпеки, якої там наразі немає.

Нагадаємо, раніше посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що Україна готує термінову евакуацію українських громадян зі Сектора Гази, поки Ізраїль не активізував там наземну операцію. Зараз формують списки охочих виїхати у Єгипет через єдиний відкритий прикордонний пункт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2023 12:37