Фото: сайт ООН

Китай несподівано висловив підтримку Сектора Гази: заява посла КНР

Посол Китаю в Організації Об'єднаних Націй Чжан Цзюнь закликав Ізраїль та Сектор Гази негайно припинити бойові дії. З відповідною заявою дипломат виступив на черговому засіданні Ради безпеки, присвяченій ескалації на Близькому Сході.

Про це йдеться у повідомленні ООН.

"Газа перебуває під блокадою "16 довгих років", і 2,3 мільйона невинних людей живуть в абсолютному страху. Якщо цьому не завадити, то ситуація погіршиться та буде ще більша катастрофа", — наголосив китайський посол.

Чжан Цзюнь закликав сторони припинити всі бойові дії та встановити гуманітарне перемир'я.

Звертаючись до інших членів Ради, представник Китаю підкреслив, що жителям Гази потрібні не обіцянки, а конкретні дії, які можуть принести мир, відновити лад та врятувати життя цивільних.

За словами Чжан Цзюня, бездіяльність — це зелене світло для подальшого насильства.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Ізраїль планував наземну операцію у Секторі Гази ще 14-15 жовтня, однак її відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Хоч Армія оборони Ізраїлю заявляла, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться, проте 27 жовтня почала посилено атакувати Газу.

Нагадаємо, у ніч на 30 жовтня армія оборони Ізраїлю завдала авіаударів по об'єктах "Хезболли" в Лівані у відповідь на пуски ракет в бік ізраїльської території. Також сили оборони вгатили по військовій будівлі на території Сирії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.10.2023 07:57