Фото: Pixabay

Китай суттєво збільшить витрати на оборону цього року

Витрати Китаю на оборону зростуть на 7,2% у 2024 році. Це найбільший показник за останні п'ять років.

Як повідомляє Bloomberg, військові витрати центрального уряду Китаю цього року збільшаться до 1,67 трильйона юанів (231 мільярд доларів), згідно зі звітом міністерства фінансів країни, оприлюдненим у вівторок, 5 березня. 

Для порівняння: президент США Джо Байден наприкінці минулого року підписав щорічний оборонний законопроєкт на суму 886 мільярдів доларів, який просував тристоронню угоду з безпеки з Австралією та Великою Британією, головним чином спрямовану на протидію Китаю.

За даними Bloomberg, лідер Китаю Сі Цзіньпін встановив кінцевий термін до 2027 року, коли армія його країни повинна стати "силою світового класу", яка, за словами його дипломатів, зосереджена на обороні.

"Однак зростають сумніви щодо того, чи корупція перешкоджає цим амбіціям. Китай зараз має найбільший у світі військово-морський флот за кількістю кораблів і поповнює свій флот авіаносцями", — пише видання.

Журналісти вказують, що Китай, США та Росія — єдині країни, які виробляють винищувачі п'ятого покоління. Минулого тижня США заявили, що Китай нарощує свій військовий потенціал у космосі "швидкими темпами, що захоплюють дух".

Нагадаємо, що китайці посилили фінансову підтримку своїх збройних сил на тлі тривалої військової напруженості зі США, особливо через Тайвань, хоча ситуація полегшилася після зустрічі Сі та Байдена в США в листопаді минулого року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.03.2024 00:17