Речниця МЗС Китаю Мао Нін. Джерело: fmprc.gov.cn

Китай відповів Зеленському на критику "мирного плану", який запропонували Пекін і Бразиліа

У Китаї заявили, що після критики президента Володимира Зеленського "мирного плану" будуть і надалі сприяти політичному врегулюванню "кризи". Пекін намагатиметься підтримувати контакти з Україною щодо врегулювання війни.

Про це повідомила речниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін. Таким чином вона прокоментувала нещодавню критику Зеленського так званого "мирного плану" Китаю та Бразилії. Президент назвав план "деструктивним".

Речниця нагадала, що Китай і Бразилія висунули шість спільних домовленостей щодо вирішення "невідкладного пріоритету", який полягає в деескалації ситуації.

"У загальних домовленостях наголошується, що всі відповідні сторони повинні дотримуватися трьох принципів деескалації ситуації, а саме заборони розширення поля бою, ескалації боїв і жодних провокацій з боку будь-якої сторони. Він також закликає всі сторони бути відданими діалогу та переговорам, збільшувати гуманітарну допомогу, протистояти використанню ядерної зброї, протистояти нападам на атомні електростанції та захищати стабільність глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів постачань", — сказала Мао Нін.

Вона додала, що "мирні ініціативи" Китаю та Бразилії отримали позитивну реакцію з понад 110 країн, а також зауважила, що Китай продовжить наполягати на політичному врегулюванні "української кризи".

"Китай підтримує тісні контакти з Україною та продовжить сприяти мирним переговорам і відіграватиме конструктивну роль у політичному врегулюванні кризи", — заявила речниця.

Раніше, Китай і Бразилія погодили спільний так званий "мирний план" щодо України. Однак представники української влади розкритикували такі "мирні ініціативи". Президент Володимир Зеленський наголошував, що альтернативні плани миру для України — це політичні заяви, які не містять конкретики та реального плану дій. Нещодавно він назвав "деструктивним" мирний план Китаю та Бразилії. За його словами, він не враховує реальну ситуацію та наперед узгоджений з Кремлем.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, Росія та Китай продовжують шукати різні шляхи військово-технічної співпраці на тлі війни в Україні. При цьому Пекін продовжує наголошувати на своєму нейтралітеті у стосунках двох країн, що воюють.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.09.2024 15:49