Колаж TrueUA

Чи змінив Китай позицію щодо війни в Україні? Експерти вказали на позитивні зрушення

У середу, 26 квітня, голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Лідер Китаю озвучив намір направити в Україну спеціального представника з питань Євразії.

У Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Китай змінив позицію щодо російсько-української війни. Там зрозуміли, що зупинити російсько-українську війну неможливо без врахування інтересів України.

"Помпезно організований візит Сі Цзіньпіна до Москви не виправдав китайських очікувань. Путін не прагне миру і нікого не слухає. Політика Кремля — це безконтрольне масштабування агресії та активне використання ядерної загрози. Це не відповідає інтересам КНР", — заявляють у ЦСК.

Експерти наголошують, що Росія війною руйнує ринки, які є основою китайського добробуту та витісняє КНР з Африки. Збитків зазнала також і українсько-китайська торговельна співпраця.

"Мир може бути справедливим і стійким, тільки якщо він заснований на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. Позиції КНР та України щодо непорушності міжнародно визнаних кордонів — ідентичні", — вважають фахівці.

Що кажуть у ЄС та США щодо розмови Зеленського й Сі Цзіньпіна

У Європейському Союзі та Сполучених Штатах Америки позитивно оцінили телефонну розмову між Володимиром Зеленським та Сі Цзіньпіном. У ЄС очікують, що Китай використає свій вплив на РФ для закінчення війни.

"Це важливий, давно назрілий перший крок Китаю у виконанні своїх обов'язків як члена Ради Безпеки ООН. Керівництво Китаю має використати свій вплив, щоб змусити Росію припинити її агресивну війну, відновити територіальну цілісність України та поважати її суверенітет, як основу для справедливого миру", — сказав офіційний представник Європейської комісії Ерік Мамер.

У США хоч і вітають переговори між лідерами двох країн, однак сумніваються, що це призведе до миру в Україні. 

"Ми вітаємо новину про телефонну розмову між президентом Сі та президентом Зеленським. Ми вважаємо, що це добре. Ми вже давно говорили про те, що вважаємо важливим для президента Сі та офіційних осіб КНР почути українську точку зору на це незаконне та неспровоковане вторгнення Росії. Чи призведе це до якогось значущого мирного руху, плану або пропозиції, я не думаю, що ми знаємо це прямо зараз", — заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Зазначимо, що розмова Зеленського та Сі Цзіньпіна відбулася вперше з початку повномасштабного вторгення РФ в Україну. За інформацією китайського МЗС, її провели за ініціативи української сторони.

Нагадаємо, Володимир Зеленський за підсумками розмови з президентом Китаю повідомив, що вони обговорили весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин. Окрему увагу приділили шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого і сталого миру для України. За даними китайського урядового агентства ХіnhuaСі Цзіньпін під час розмови із Зеленським назвав "пункти та кроки", як можна закінчити війну Росії проти УкраїниТакож президент КНР озвучив кроки щодо того, що повинна зробити міжнародна спільнота. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 28.04.2023 04:43