Китайці вперше запустили легку ракету-носій Jielong-1

17 СЕРПНЯ 2019 21:44

Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) провела перший запуск ракети-носія легкого класу Jielong-1, повідомляє CCTV.

В результаті запуску ракета вивела на 540-кілометрову орбіту три супутники загальною масою 83 кілограми. Ракета має кілька конструктивних особливостей, в тому числі мобільний пускову установку, а також четверту сходинку, яка встановлюється в розгорнутому вигляді і перевертається в космосі перед включенням двигуна.

Китай активно розвиває космічну галузь і за підсумками 2018 країна стала лідером по числу запусків, хоча на момент написання замітки вона поступається Росії і США по числу запусків в 2019 році.

Незважаючи на те, що в 2014 році держава дозволила приватним компаніям розробляти і запускати космічні ракети, поки вони домоглися лише одного успішного запуску в липні 2019 року і основний внесок в число запусків вносять державні ракети-носії.

Jielong-1 - це нова китайська ракета-носій, розроблена CASC для швидкого і дешевого виведення невеликих супутників на навколоземну орбіту.

Вона складається з чотирьох ступенів, в кожній з яких використовуються твердопаливні ракетні двигуни. У ракеті застосована незвичайна схема, при якій четверта ступінь встановлюється над відсіком з корисним навантаженням в перевернутому положенні, а потім розвертається після відділення третього ступеня.

Частково схожа схема з розворотом використовувється й на українській ракеті «Дніпро», хоча на ній застосовувалася штовхання, а тягне останній щабель.

Ракета має довжину 19,5 метра і завширшки 1,2 метра, а її злітна маса становить 23,1 тони. Jielong-1 здатна виводити вантаж масою 200 кілограмів на орбіту висотою 500 кілометрів і до 150 кілограмів на 700-кілометрову сонячно-синхронну орбіту.

Перший запуск відбувся на території космодрому Цзюцюань. Запуск став успішним - ракета вивела на орбіту висотою 540 кілометрів три супутника: Qiansheng-1, Xingshidai-5 і Tianqi-4. Загальна маса апаратів становить 83 кілограми.

Технології, 17.08.2019 21:44