Фото ілюстративне з відкритих джерел

Китайські банки почали блокувати транзит товарів до РФ: у чому причина

Китайські банкіри ускладнюють життя російським імпортерам. Щоби прийняти товар через треті країни, установи вимагають підтверджень, що він піде саме туди, а не до Росії. 

Про це повідомляє The Moscow Times. У такий спосіб банки Китаю руйнують популярну схему проведення платежів за постачання до РФ через "дружні" країни. 

Служби комплаєнсу одразу кількох китайських банків під час перевірки переказів почали вимагати підтвердження того, що товар, який купують за документами бізнесмени з "дружніх" країн — Сербії, Білорусі, Киргизстану та Казахстану, буде доставлено саме в ці країни, розповіли імпортери, які отримали такі Moscow Times запити. 

У відправниках, за їхніми словами, Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, популярний зовнішньоторговельних компаній Zhejiang Chouzhou і навіть невеликі регіональні сільськогосподарські банки, а також створений для роботи з санкційним Іраном Kunlun Bank.

Цікаво, що дані китайської митниці свідчать про те, що з грудня Китай закупив значно більше мідного брухту в Росії, в той час, як російські дані, отримані Reuters від постачальника комерційних даних, свідчать про те, що обсяг брухту, що експортується до країни, яка є найбільшим торговим партнером, був незначним.

Китай став одним з основних напрямків для російських компаній, які прагнуть експортувати свої товари, після того, як США запровадили санкції проти Росії за її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Нагадаємо, що Китай різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки й інших технологій, які Москва використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння. Все це використовується для ведення війни проти України.

За даними Reuters, російські та китайські фірми по-різному обходять західні санкції. Зокрема, Російська мідна компанія та її китайські партнери ухиляються від податків, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.06.2024 21:11