Фото: СБУ

Колаборантка з Куп'янська під виглядом переселенки влаштувалася вчителькою до столичної школи

У Києві співробітники Служби безпеки України викрили колаборантку, яка під час окупації Куп'янська перейшла на бік росіян і продовжила керувати Центром професійного розвитку педагогічних працівників міськради. Підозрюваній загрожує 10 років в'язниці.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, жінка після деокупації міста виїхала до столиці, де влаштувалася працювати вчителем в одній із київських шкіл.

Зазначається, що з липня 2022 року підозрювана розробляла кремлівські "методички" для педагогів місцевих шкіл, у яких вона вимагала переходу на російські стандарти освіти. За даними СБУ, вона описувала методику викладання учням сфальсифікованої історії становлення Української Державності та навчала, як правильно виправдовувати агресивну війну Росії проти України та воєнні злочини Москви. 

"Для впровадження "нововведень" колаборантка у складі делегації зустрічалася з "першим заступником міністра освіти" так званої ЛНР. Цю подію широко висвітлювали прокремлівські медіа", — зазначили в СБУ.

Вчителька-колаборант

Фото: СБУ

Відомо, що під час деокупації Куп’янська підозрювана швидко переїхала до Києва, де оформила статус внутрішньо переміщеної особи. Згодом вона влаштувалася вчителькою інформатики до однієї зі шкіл Дніпровського району міста. Наразі йде перевірка щодо її можливої причетності до поширення ворожої пропаганди серед школярів столичного навчального закладу.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). За цей злочин підозрюваній загрожує покарання у вигляді десяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, 11 червня СБУ затримала в Києві 36-річну доньку колишнього мера Полтави. Жінку підозрюють у співпраці з країною-агресоркою під час російських виборів у 2022 та 2023 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.06.2024 02:31