Фото: espreso.tv.

Коли економіка України повернеться на довоєнний рівень: Кабмін озвучив терміни

Наслідки повномасштабного нападу Росії завдають значних втрат економіці України та створюють суттєвий проінфляційний тиск. Повернути цю сферу до довоєнного рівня й навіть наростити показники можна за чотири роки.

Про це заявив заступник міністра економіки Олексій Соболєв в інтерв'ю "Укрінформу". 

"Ми плануємо за чотири роки повернути економіку на довоєнний рівень та додати ще зростання. За перший рік війни економіка країни скоротилася на 30%, тож маємо за чотири роки перевищити цей показник", — проінформував він.

За словами Соболєва, ключовими передумовами для повернення економіки до довоєнного рівня буде вступ України до ЄС і НАТО, а також повернення біженців з-за кордону.

"У нас є дві ключові передумови — вступ до НАТО та інтеграція з ЄС. Крім того, зростання економіки прямо пов’язане з фактором повернення біженців в Україну — чим більше людей повернеться, тим вищими будуть показники економічного зростання", — пояснив він.

Також чиновник зазначив, що наша держава може стати лідером у "зеленій" металургії, особливо у виробництві "зеленої" сталі.

"До прикладу, у 2026 році в ЄС набирає чинності регуляція CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, механізм декарбонізації економіки, — Ред.), що має в тому числі декарбонізувати європейський металургійний сектор — і це створює економічну можливість для України. Наприклад, ми можемо після війни виробляти декарбонізовану сталь і експортувати її до Європи на вигідних умовах", — розповів заступник міністра.

Нагадаємо, у пояснювальній записці до проекту державного бюджету України на наступний рік йдеться, що прогнозний обсяг державного боргу у 2024 році складе більш ніж 8,18 трильйона гривень або 104,6% від валового внутрішнього продукту. Відомо, що станом на 31 липня державний та гарантований державою борг України становив 4,86 трильйона гривень або 132,92 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.09.2023 19:28