Фото: insightnews.media

Коли Німеччина ухвалить рішення щодо передачі крилатих ракет Taurus Україні: прогноз міністра оборони ФРН

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що його країна може ухвалити рішення щодо передачі Збройним силам України крилатих ракет Taurus протягом одного-двох тижнів.

Відповідну заяву німецький міністр оборони зробив під час першої "Вестфальської мирної конференції", повідомляє Tagesschau.

"Якщо треба ще тиждень або два, поки рішення буде ухвалене, то хай буде так. Це не свідчить про будь-які вагання з боку уряду. Німеччина повинна продемонструвати такий рівень обачності, навіть якщо це важко зрозуміти нашим українським друзям", — сказав Пісторіус.

Очільник оборонного відомства ФРН додав, що крилаті ракети Taurus можуть уражати цілі на більших дальностях, ніж будь-яка інша зброя, що постачалася до цього часу в Україну, і вона є "дуже складним промисловим продуктом".

Що відомо про Taurus

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

Ракети Taurus для України

Фото: ipress.ua

Базова модель ракети Taurus оснащена тандемною бетонобійною бойовою частиною типу MEPHISTO. Лідируючий заряд бойової частини — кумулятивний, основний заряд — фугасний, він розміщений у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом становить 400 кілограмів, загальна вага бойової частини — 480 кілограмів. Система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Відомо, що 11 вересня Україна та Німеччина обговорили надання Силам оборони німецьких ракет дальнього радіуса дії Taurus. Відповідну заяву тоді зробив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічі у Києві зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок. Сторони, зокрема, обговорили надання додаткового озброєння, посилення протиповітряної оборони та передачу далекобійних ракет Taurus.

Нагадаємо, очільниця комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман заявила, що канцлер Німеччини Олаф Шольц — єдиний у коаліції, хто блокує постачання Україні крилатих ракет Taurus. Глава уряду не хоче надати нашій державі озброєння даного типу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 16:05